Torre Egger - ponovitev Psycho Vertical

Objavljeno: 12. Januar 2016 - 21:25
Komentarji: 0 komentarjev

Po sledeh Jegliča, Kara in Kneza po 30 letih.

Torre Egger, goro v Patagoniji, ki ni nič kaj posebna zaradi svoje višine (2.685 m), a je ob pogledu na njeno obliko, ki se pravzaprav dviga kot velika konica, vsakomur jasno, da je nekaj posebnega, so pred skoraj tridesetimi leti po južni steni v smeri Psycho Vertical (6c, A3, 90°; 900m ) preplezali naši alpinisti Janez Jeglič, Silvo Karo in Franček Knez.

Legendam sta se v začetku letošnjega leta odločili slediti dve skupini alpinistov, ki sta želeli vzpon ponoviti, vendar v alpskem stilu. Tomi Aguilo, Korra Pesce in Roli Striemitzer v prvi skupini, ter Iñaki Coussirat ter Carlitos Molina v drugi. Kljub ločenemu začetku sta se skupini nazadnje združili, saj so za tretjino vzpona uporabljali skupne vrvi.

Bivakirali so dvakrat - enkrat na polici, sicer primerni komaj za dva, ki se nahaja ob petnajstem raztežaju, ter drugič na vrhu. Tako skoraj 30 let star prvi vzpon kot prva ponovitev veljata za izjemna dosežka - tako zaradi stila kot tudi zaradi hitrosti, v kateri sta bila opravljena (Jeglič, Karo in Knez so za prvih 550 metrov nameščali vrvi, od tam na vrh in nazaj pa so rabili zgolj 22 ur).

Vir in naslovna fotografija: Patagonia Vertical FB profilpataclimb.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.