Sašotova sveča: Nova ledna smer v Robanovem kotu

Objavljeno: 5. Februar 2021 - 09:04
Komentarji: 0 komentarjev

Janez Marolt, Samac Supin in Marko Volk so pretekli teden preplezali novo 200-metrsko ledno smer v Robanovem kotu, ki so jo poimenovali Sašotova sveča. Smer je posvečena prijatelju Sašotu Lekiču.

Slap oziroma smer, ki je redko narejena, je dolga cca. 200 m, po težavnosti pa ga ocenjujeo WI 4+ M, 60-90°. Sestopili so direktno čez slap z abalaki ali s pomočjo dreves, ki pa so tanka.

Dostop:

Od parkirišča pri kmetiji Roban po cesti do planšarije in preko struge potoka v levo od dveh plaznic. Po njej do vstopa, ki je v kotu pod večjim rumenim strehastim odlomu. Od parkirišča 1,5 – 2 uri.

Sestop:

Z dvema spustoma po vrvi (abalakov ali drevesa, ki pa so tanka) pod prvi leden skok. Tu desno čez rob (gledano navzdol) na veliko snežišče cca. 100 m navzdol do mesta, kjer se snežišče zoži v strmo, ozko grapo. Tu levo čez rob in po snežišču (Strmo!) nazaj do poti, ter po dolini navzdol do kmetije. 2 uri.

Slap je viden iz poti, tako, da si lahko dostop glede na snežne razmere izberemo sami (več možnosti). Če ni snega, je dostop, predvsem pa sestop, zelo zahteven (strme trave in izredno krušljivi skalni odstavki).

Pri vzponu je priporočljivo imeti s sabo kakšen skalni klin (možnost kopnega kamina pri izstopu).

Vir: Janez Marolt, Facebook profil

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.