Prvi zimski vzpon na Nanga Parbat!

Objavljeno: 26. Februar 2016 - 22:30
Komentarji: 0 komentarjev

Uspeh po skoraj 30. letih!

Nanga Parbat oziroma Gola gora z 8.125 metri višine predstavljala enega tistih ponosnih osemtisočakov, ki ne dovolijo osvajanja vrha v vseh pogojih. Vse od leta 1988 so se mnogi alpinisti spogledovali z zimskim vzponom, prvi pa je uspel šele danes, po skoraj treh desetletjih.

Iz baznega kampa, v katerem so imeli ves čas kontakt z alpinisto, so potrdili, da so ob 15:40 po lokalnem času na vrh prispeli Simone Moro, Alex Txikon in Ali Sadpara. Četrta članica, Tamara Lunger je morala svoj vzpon končati že pred vrhom, razlog pa zaenkrat še ni znan.

Plezalci so se iz baznega kampa odpravili 22. februarja in v težkih plezalnih pogojih ter hudem vetru prispeli do drugega kampa na višini 6.100 metrov. Tam so morali počakati, da se hurikanski veter umiri. 24. februarja so nadaljevali do kampa 3 (6.700 m), 25. so na 7.100 m postavili kamp 4, danes ob 6. uro zjutraj pa so krenili proti vrhu.

Odločitev, da se vzpon proti vrhu prične v slabem vremenu je bila načrtna - Nanga Parbat namreč nikoli ne ponuja daljših oken lepega vremena, zato je bila to edina možnost. Plezalci se sedaj že vračajo, današnjo noč bodo prebili v kampu 4, jutri pa naj bi se že vrnili v bazni kamp.

Osemindvajset let in 31 poskusov - in tudi Gola gora je osvojena v zimskih razmerah, čeprav precej po zimskem osvajanju Mt: Everesta, ki je bil pozimi osvojen prvi (leta 1980). Od štirinajstih osemtisočakov je tako pozimi neosvojen ostal le še K2.

Vir in fotografija: Altitude Pakistan fb stran.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.