Prvi ženski vzpon v Prinzip Hoffnung

Objavljeno: 8. April 2016 - 21:24
Komentarji: 0 komentarjev

Barbara Zangerl čez zanimivo in težko "trad" smer v Avstriji.

Avstrijska plezalka je v avstrijskem plezališču Bürser Platte leta 2014 opravila prvi ženski vzpon v smeri Prinzip Hoffnung 8b/b+ (E9/10). Prvi vzpon v smeri je leta 2009 opravil Beat Kammerlander, Barbarin vzpon pa je bil šele peti. Varovanje v 40-metrski smeri je mogoče le s tankimi zatiči, zato je padec v prvih desetih metrih smeri lahko usoden, najtežji del pa je na 25 metrih.

Vzpon, ki predstavlja tudi veliko psihološko igro, velja za enega najtežjih ženskih "trad" vzponov na svetu.

Barbara Zangerl velja za eno najboljših plezalk na svetu. Med drugim je kot prva ženska na svetu je preplezala alpsko trilogijo Kaisers neue Kleider (8b+, 250 m), Silbergeier (8b+, 240 m) in End of Silence (8b/b+, 350 m), v kratkih športnih smereh je posegla po smereh težav 8c/c+, pohvali pa se lahko tudi z balvanskim problemom 8B.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.