Prvenstveno: Johanova (VII+) v Planji

Objavljeno: 20. Julij 2017 - 21:19
Komentarji: 0 komentarjev

Novembra bo minilo 20 let, odkar se je v Himalaji ponesrečil Janez Jeglič-Johan.

Njegov najpogostejši soplezalec, Silvo Karo, je dolgo časa iskal in načrtoval smer, ki bi odrazila Johanovo plezalno veličino. Naposled jo je le našel in preplezal v severozahodni steni Planje.

Severozahodna stena Planje 
Prvenstvena smer: Johanova (spominska smer Janeza Jegliča - Johana) 
Ocena: VII+, V (obvezno VII)
Dolžina smeri: 500 metrov (11 raztežajev)
Čas plezanja: 8 ur 

Plezala: Andrej Grmovšek in Silvo Karo, 17. julija 2017.

Johanova smer vstopi z Rdeče grape naravnost navzgor po poči oz. plitvemu kotu, tam kjer Grošljeva smer vstopi levo po gredini. Že prvi raztežaj te pošteno ogreje in nakaže značaj smeri: lepo, strmo in zahtevno plezanje, po večinoma dobri skali, vendar z mestoma slabimi možnostmi za varovanje. Proti koncu drugega raztežaja je nekaj kočljivo naloženega pečevja, v četrtem dokaj zahteven in ne povsem očiten prehod preko plati. Sedmi raztežaj je skupen s smerjo Obraz, v osmem pa iz velike votline zavijemo nekoliko neočitno in s pomanjkljivim varovanjem levo proti razčlembi, ki ji sledimo do vrha stene. Ključ smeri je predzadnji raztežaj s slabim varovanjem v ne povsem kompaktni kamnini, tik nad  slabim varovališčem.
V smeri sva pustila tri kline, ponavljalcem bo prišlo prav še nekaj klinov in kaka dva kompleta friendov (1xBD#3).

Najlažji sestop je s spustom po vrvi – prvo sidrišče za spust je na polici 20 m pod zaključkom stene, nekje v liniji smeri Obraz; spustimo se rahlo proti desni do zgornjega sidrišča smeri Julius. Po štirih spustih po tej smeri odplezamo navzdol proti Rdeči grapi in vstopu (II).

Vir in fotografije: Silvo Karo & Andrej Grmovšek.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.