Prečenje skupine Cerro Torre v enem dnevu!

Objavljeno: 3. Februar 2016 - 22:14
Komentarji: 0 komentarjev

Prečenje od severa proti jugu.

Ameriška naveza Colin Haley in Alex Honnold je v manj kot enem dnevu uspela prečiti vrhove Aguja Standhart, Punta Herron, Torre Egger in Cerro Torre. Preplezala sta jih v manj kot 21 urah, točneje v 20 urah in 40 minutah. Cela tura od baze in nazaj je trajala 32 ur.

Prečenje omenjenih štirih vrhov, sta sploh prva uspela povezati Rolando Garibotti in Haley leta 2008 in za to porabila štiri dni. Haley je povezan tudi s še težjo varianto tega prečenja v obratni smeri, torej od severa proti jugu. Pri plezanju se mu je takrat pridružil Marc-André Leclerc, prečenje pa sta opravila sta od 18. do 21. januarja 2015. Haley je nasploh v zadnjem času med najbolj dejavnimi plezalci v patagonskih stenah. Tokratni njegov Haleyev vzpon je uspešno nadaljevanje njegovih vzponov iz leta 2015, ko je poleg omenjenega prvega prečenja skupine Cerro Torre iz severa proti jugu v navezi z Andyem Wayatom, v enem dnevu preplezal na vrh Fitz Roya, nato pa na koncu leta opravil še solo vzpon na vrh preko smeri California. Pred dnevi pa je kot prvi v solo vzponu priplezal na Torre Egger in Punta Herron.

Tokratni Haleyev soplezalec Honnold pa je povezan z drugim mega prečenjem v tamkajšnjih koncih. Tega sta opravila on in Tommy Caldwell, ko sta med 12. in 16. februarjem uspela opraviti mega grebensko prečenje – oziroma z »mamo vseh prečenj v Patagoniji« - s prečenjem celotnega masiva skupine Fitz Roy.

Vir: planetmountain.com in arhiv friko.si.

Naslovna fotografija: planetmountain.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.