Poslastica nad Baško

Objavljeno: 9. Januar 2016 - 11:08
Komentarji: 0 komentarjev

Nova smer na otoku Krku.

Baška, Rdeča skala, vzhodna stena;

TWINS, V/IV, 3 raztežaji, 100 m, 1,5 h;
Prva plezala Mijo Kovačevič - Mičo in Karmen Perme 28.12.2015

Dostop: Mimo glavne plaže po sprehajalni poti nad morjem v smeri zahoda, proti svetilniku. Skozi vrata v skalni ogradi, naravnost okoli dvesto metrov. Nekaj deset metrov preden pot zavije desno navzgor v široko grapo, smo nekaj metrov pod levo polovico Rdeče stene.

Opis: Vstop je izrazita zajeda v desni, levo od ločilnega kota med desno gladko in levo razčlenjeno polovico Rdeče stene. Sidrišče 1.R nekaj metrov v levo. Po zajedi navzgor, v vršnem delu čez večjo zagozdeno skalo (IV+) do velike gruščnate police na vrhu, sidrišče. 2.R, po polici nekaj metrov v desno do vstopa v pokončno platasto steno z dvema izrazitima pokama/zajedama. Po/ob levi ali desni zajedi naravnost navzgor, čez oba mestoma previsna skoka, v izteku po v levo nagnjeni poki (zadnje ključno mesto) na manjšo poličko, sidrišče. 3.R v desno čez krajše skoke (manj zahtevno) do vrha Rdeče stene, sidrišče. Turo lahko nadaljujemo po nakazanem skalnem grebenčku še dva dobra raztežaja, skoraj pohodno (I-II) do vrha Gabar-ja.

Sestop: Po prvih treh raztežajih v levo, plezalno navzdol po smeri Rdeča skala, III/II-III; ali v desno po pohodniški poti; sestop iz vrha Gabar, po eni od markiranih poti.

Opombe: Potrebna oprema: klini, set metuljev in zatičev. Smer TWINS je neopremljena in poteka približno naravnost v smeri vrha Rdeče stene po dokaj pokončnem, zahtevnejšem terenu leve polovice stene. Ključnih mest je več, plezalno in psihološko je najbolj delikaten drugi raztežaj. Zaradi naloženih skal, ki jih je v steni še dovolj, velja urediti sidrišča čim bolj odmaknjeno od vpadnic.

Poročilo in več fotografij najdete tukaj >>>

Vir in fotografija: Mijo Kovačevič/ŠAO.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.