Podzemna ledna smer

Objavljeno: 1. Maj 2016 - 21:37
Komentarji: 0 komentarjev

V breznu na Kaninu pod Laško Planjo preplezali 300 metrsko smer.

Brezno pod Velbom na Kaninu pod Laško Planjo so že v 90-ih raziskovali jamarji DZRJ Ljubljana, kasneje pa so, na globini 530 m, Čehi pripojili še Češko jamo. Globina celotnega sistema je 910 metrov. Glavna značilnost jame je impozantno, 520 metrov globoko vhodno brezno, ki je do velike snežne police na -370 metrih skoraj v celoti okovano v led.

Že pred več kot desetimi leti si je Matteo Rivadossi ogledal prvih 200 metrov vertikale, vendar so bile takrat razmere za plezanje prenevarne zaradi možnosti večjih odlomov ledu. Tokrat se je vrnil s soplezalcema Luko Vallato in Andreo Tocchinijem in podporno ekipo saj je bil led odličen, relativno mehke konsistence, brez nevarnega lomljenja in taljenja.

Smer, ki je dolga 300 metrov ima sedem raztežajev z oceno WI5 in WI6 s prehodi mixa, izhod iz brezna pa je je ocenjen z M7+/M8. Plezali so šest ur.

Več si lahko preberete tukaj in tukaj.

Vir in fotografija: gore-ljudje.net.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.