Po 40 letih neuspešnih vzponov Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severa

Objavljeno: 17. Avgust 2018 - 13:32
Komentarji: 0 komentarjev

Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 25 alpinističnih odprav z vsega sveta, slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju ter Britancu Tomu Livingstonu pa je uspelo v začetku avgusta preplezati prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka 1 in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisati z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani.

"Med 14. in 22. julijem smo opravili dva aklimatizacijska vzpona (do višine 6300 m) na okoliških vrhovih severno nad ledenikom Choktoi. Potem nas je zajelo daljše obdobje nestabilnega vremena. Petega avgusta sredi noči smo vstopili v severni raz Latoka 1. Do višine 6500 metrov smo plezali v območju severega raza, nato pa zavili desno proti sedlu med Latokom 1 in Latokom 2 (6700 m). Peti dan plezanja smo dosegli vrh Latoka 1 (7145 m). To je bil drugi vzpon na vrh, prvi s severne strani z ledenika Choktoi, kljub pestri 40-letni zgodovini neuspešnih poskusov s severne strani. V nadaljnjih dveh dneh napornega in nočnega sestopanja smo varno dosegli vznožje gore," je podrobnosti vzpona po vrnitvi v dolino iz Pakistana sporočil Aleš Česen (Alpski gorniški klub), vodja alpinistične odprave Choktoi 2018, ki jo je sofinancirala tudi Planinska zveza Slovenije. 


Aleš Česen v iskanju prehodov v osrednjem delu stene (Foto: Tom Livingstone)

Luka Stražar (Akademski AO) je dodal nekaj tehničnih podrobnosti: "Največ plezanja je bilo v strmem ledu in snegu, ki so ga prekinjale bolj ali manj strme, a krajše skalne pregrade. Tehnično skoraj noben odsek smeri ni bil skrajno težak. Glavna težava so bili dolžina smeri, nepregledni prehodi in kako vse skupaj povezati v varno celoto. Snežne razmere v steni nikakor niso bile idealne, vendar bi se pretirano pritoževanje čeznje vseeno zdelo povsem neupravičeno." Slovenca in Britanec Tom Livingstone so vrh Latoka 1 dosegli 9. avgusta 2018, 2400 metrov dolgo prvenstveno smer, ki so jo ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, pa so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar.

Kot ob vsakem vzponu v največjih gorah smo se tudi tokrat najintenzivneje posvetili vidiku varnosti.

Karakorumski sedemtisočak, zanimiv zaradi svoje tehnične zahtevnosti in estetske mikavnosti, že desetletja buri domišljijo in uničuje načrte alpinistov z vsega sveta, a slovensko-britanska naveza je našla smer, ki jim je omogočila prvi vzpon na Latok 1 s severne strani: "Kot ob vsakem vzponu v največjih gorah smo se tudi tokrat najintenzivneje posvetili vidiku varnosti. V našem času bivanja pod goro smo preučili številne smeri plazov in podirajočih se serakov. V skladu s tem smo si začrtali smer našega vzpona v zgornjem delu nekoliko v desno proti zahodnem sedlu. To se nam je zdela najhitrejša in najvarnejša linija v danih razmerah. Iz istih razlogov smo pri sestopu natančno sledili smeri vzpona, čeprav je bilo to marsikje tehnično bistveno zahtevneje kot za sestop izbrati bolj direktno smer."


Ledeni žlebovi v spodnjem delu smeri (Foto: Aleš Česen)

Vrh Latoka 1 je pred slovensko-britansko odpravo osvojila le japonska odprava pod vodstvom Naokija Takade leta 1979, ki je pristopila čez južno steno. Po severnem grebenu je leta 1978 na Latok 1 prvič poskusila preplezati ameriška odprava najizkušenejših alpinistov tistega časa (Jim DoniniMichael KennedyJeff LoweGeorge Lowe), a so morali po 20 dneh plezanja 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov. V naslednjih štirih desetletjih je bil Latok 1 cilj več kot 25 odprav vrhunskih alpinistov, leta 2015 sta v severnem razu poskusila tudi slovenska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc, a sta zaradi obilnega sneženja morala obrniti na višini okrog 6200 metrov. 

Vložiti je bilo treba veliko izkušenj, občutka za iskanje najboljše smeri, ...precej taktičnega razmišljanja, ...imeti sreče z razmerami in vremenom.

Navezi Česen-Livingstone-Stražar je po 40 letih neuspešnih poskusov uspelo premagati severni urok Latoka 1, kar je, kot razlagajo, "kombinacija kar nekaj dejavnikov. Da je bilo za preplezano smer treba biti vrhunsko pripravljen, sicer ni dvoma, vendar zgolj z mišicami v taki steni hitro končaš zelo klavrno. Vložiti je bilo treba veliko izkušenj in občutka za iskanje najboljše smeri v labirintu snežnih žlebov, velikanskih snežnih gob in skalnih pregrad. Kot tretje, vključiti je bilo treba precej taktičnega razmišljanja, v katerem delu dneva je treba plezati določen del stene. Tako smo veliko plezali ponoči, kar na primer  bistveno oteži orientacijsko komponento vzpona. Na koncu pa je seveda treba imeti tudi nekaj sreče z razmerami in predvsem vremenom. Nekako smo znali vse to združiti v celoto in upeli priplezati prav do vrha."

Julija letos se je tragično končal poskus vzpona na Latok 1 ruske odprave, saj se je Sergey Glazunov smrtno ponesrečil, Alexandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji, ki so ji bili priča tudi slovenska alpinista in Britanec. "Reševalno akcijo je iz našega baznega tabora koordinirala predvsem tam prisotna druga ruska odprava s Victorjem Kovalom na čelu. Nudili smo jim podporo z nekaj manjkajoče opreme za reševanje in bili posredniki glede vremenskih informacij, kadar je bilo to potrebno. Ko so Gukova rešili, smo nudili pomoč helikopterski ekipi na ledeniku, v samo dramo pa se nismo po nepotrebnem vpletali. Glede na to, da je bil naš pristop k smeri popolnoma drugačen od nesrečne ruske odprave, smo poskušali vpliv dramatičnih dogodkov spraviti na minimum. Seveda pa te tragedija nikoli ne pusti popolnoma ravnodušnega," je še iz Pakistana sporočil Česen.

Pripravila: Manca Čujež, PZS
Foto: Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.