Papertova in Smith–Gobat preplezali Riders on the Storm

Objavljeno: 6. Marec 2016 - 21:02
Komentarji: 0 komentarjev

Le pet vzponov v 25 letih.

Letos mineva 25 let, ko je odlična nemška ekipa - Wolfgang Guellich, Kurt Albert, Norbert Baetz, Peter Dittrich in Bernd Arnold - po nekajtedenskem delu v steni preplezala novo, danes kultno smer Riders on the Storm v Centralnem Stolpu Torres del Paine v Patagoniji (Čile).

Še danes ne popolnoma prosto preplezana 1300 metrska smer, ki se kiti z oceno 7c+, A3, je doživela že kar nekaj obiska, tudi Slovenci so se poskušali v njen. Najbližje uspehu sta bila Luka Krajnc in Andrej Grmovšek leta 2013, ko sta po preplezanih 700 metrih morala zaradi poslabšanja vremena obrniti.

Skupno šele peti uspešen vzpon sta med 16. januarjem in 20. februarjemopravili Nemka Ines Papert in Novozelandčanka Mayan Smith–Gobat. Plezalki sta si zadali cilj, da preko drzne linije kot prvi priplezata prosto. Glavni cilj sicer ni bil realiziran, Papertovi in Smith–Gobatovi so zmanjkali štirje raztežaji, sta pa opravili eno redkih ponovitev smeri. Pri vzponu ju je spremljal fotograf Thomas Senf, ki je uspeh dokumentiral. 

Vir: Rahel Schelb.

Fotografije: Thomas Senf.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.