Odprta plezalna sezona v slovenskih gorah

Objavljeno: 5. Maj 2020 - 19:13
Komentarji: 0 komentarjev

Minuli vikend so se sprostile omejitve gibanja med občinami in lepo vreme je naznanilo začetek sezone skalnega plezanja v slovenskih gorah.

Strma stena nad Kamniško Bistrico je že tradicionalno ena najbolj obleganih sten za začetek plezalne sezone v hribih. V južni steni Kogla lahko vedno opazite kakšno plezalno navezo, ki se poda v klasične smeri.


Plezanje izstopne prečnice "Hov-hov" v Kamniški smeri v Koglu. Foto: Tomaž Jakofčič

Po poročanju Tomaža Jakofčiča, gorskega vodnika pri Slovenski gorniški šoli, je južna stena Kogla že kopna in suha. Skupaj z Aljošo Hirbarjem sta izkoristila dobre plezalne razmere in preplezala Kamniško smer (VII/ VI, 240 m, Šimenc-Škarja, 1962), ki slovi po enem lepših in najatraktivnejših raztežajev v naših gorah, imenitno izstopno prečnico, imenovano tudi »Hov-hov«.


Jakob Pogačar v smeri Tik pred dvanajsto v Vežici.

Dan pred tem, je prav tako Tomaž skupaj z Jakobom Pogačarjem plezal v SZ steni Vežice. Plezala sta eno prvih alpskih športnih smeri v slovenskih gorah, Tik pred dvanajsto (6b, 200 m, Peternel & Golob). Po besedah Tomaža je tudi stena Vežice suha.

Vir: Tomaž Jakofčič, Slovenska gorniška šola
 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.