Odprava Česna in Lindiča na Gašerbrum IV

Objavljeno: 15. Junij 2016 - 14:30
Komentarji: 0 komentarjev

Danes, 15. junija 2016, je proti Pakistanu krenila alpinistična odprava na Gašerbrum IV, ki jo sestavljata Aleš Česen in Luka Lindič. Njun cilj je vzpon na Gašerbrum IV (7925 m) čez mogočno zahodno steno, za aklimatizacijo pa načrtujeta vzpon na Broad Peak (8015 m). 

Alpinistična odprava GAŠERBRUM IV 2016

Trajanje odprave: od 15. 6. do 15. 8. 2016

Vodja: Aleš Česen (Alpski gorniški klub)

Član: Luka Lindič (AO PD Celje - Matica)

Pogorje: Karakorum, Pakistan

Kljub trem vrhovom, ki ga po višini presegajo, je najbolj izstopajoča gora v skupini Gašerbrumov 7925 metrov visoki Gašerbrum IV, 17. najvišja gora na svetu. Njegova zahodna stena, ki se več kot 3000 metrov globoko spušča proti ledeniku Baltoro, je dala ime celotni skupini. Prvi vzpon na vrh po severovzhodnem grebenu je leta 1958 uspel italijanskima alpinistoma Valterju Bonattiju in Carlu Mauriju. Strma zahodna stena je samevala vse do leta 1985, ko se je vanjo odpravila avstrijsko-poljska naveza Robert Schauer in Voytek Kurtyka, ki sta v devetih dneh v alpskem slogu preplezala steno, ob poslabšanju vremena in pomanjkanju hrane pa jima je zmanjkalo moči za vrh – kljub temu vzpon sodi med največje dosežke himalajskega plezanja. V zahodno steno se je leta 1995 podal slovenski alpinistSlavko Svetičič (AO PD Idrija), ki je med solo vzponom dosegel višino 7100 metrov, a je v snežnem viharju ostal na gori. Leto pozneje se je po severozahodnem grebenu na vrh Gašerbruma IV povzpela avstralsko-ameriška naveza Greg ChildTim Macartney-Snape in Tom Hargis, prva, ki je preplezala zahodno steno (čez centralno rebro) in se povzpela na vrh, pa je bila leta 1997 korejska naveza (Bang Jung-hoKim Tong-kwanYoo Huk).


Gašerbrum IV (vir Gripped.com)

Aleš Česen (Alpski gorniški klub) se s plezanjem ukvarja že od otroštva, pozneje ga je pritegnil tudi alpinizem. Na prvi večji odpravi v Kirgiziji (Tien Shan) je bil leta 2003. Z bratom Nejcem sta leta 2004 v parku Yosemite (ZDA) plezala v velikih stenah: El Capitan in Half Dome. Leta 2005 se je udeležil odprave v Himalajo, na Kula Kangri (Tibet), dvakrat je bil tudi na odpravi v Karakorumu – Trango Towers (2006) in Charakusa (2008). Leta 2015 je prejel nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (2014) z Luko Lindičem in Markom Prezljem, ter z Lindičem na odpravi na Aljasko preplezal tri smeri v velikih aljaških stenah.

Luka Lindič (AO PD Celje - Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, ki kljub mladim letom kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je več odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (Mera peak za aklimatizacijo, na Makaluju dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015), Patagonija (prečenje Adel in vzpon na Cerro Torre, 2015), Aljaska (Francoska smer v Mt. Hunterju, 2015) in Choktoi (prvenstvena smer na Biacherahi, vzpon na Baintho Kabato, poskus na Latok I, 2015).

Vir in naslovna fotografija: pzs.si

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.