Obstala sta pod robom stene

Objavljeno: 24. Maj 2016 - 17:18
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan je bila leta 1959 rojena Tamara Likar, zelo perspektivna alpinistka, ki je v svoji kratki plezalni karieri opravila preko 200 alpinističnih vzponov od tega 12 prvenstvenih in več prvih ponovitev. Tamara je bila članica I. primorske odprave na Aconcaguo leta 1982 in je že bila izbrana za v ekipo prve ženske (jugoslovanske) alpinistične odprave v Pamir. Odprava je na pot odšla 13. julija leta 1982, toda brez Tamare.

Le nekaj dni prej, konec junija 1982, sta namreč v severni steni Malega Koritniškega Mangarta Tamara in njen soplezalec Pavel Podgornik umrla. Njuna poslednja zgodba je prava tragedija. V spomin na njiju ter v razmislek o etiki poslednjih ravnanj tudi v najbolj nemogočih pogojih jo na kratko predstavljamo tudi tukaj.

Tamara in Pavel sta se 26. junija 1982 namenila v smer Meč, takrat komaj leto dni staro mojstrovino Lidije Painkiher in Frančka Kneza. Ker pa je bila smer mokra, sta načrte spremenila in vstopila v smer Lotos, delo Lidije Painkiher in Roka Kovača, ki je tudi čakala na prvo ponovitev. Vreme se je zvečer nenadoma poslabšalo, nato je nastopilo 24-urno deževje ter ohladitev s sneženjem. Noč ju je ujela v območju najtežjega dela smeri (zahtevna prečka desno). Od tam sta naslednji dan v stalnem deževju prečila steno proti levi vse do Leve Piussijeve smeri, po kateri sta hotela izplezati. Druga noč ju je ujela 50 metrov pod izstopno gredino oziroma 150 metrov pod vrhom. Dež je ponoči prešel v sneg.

"Med drugim bivakom sta umrla zaradi izčrpanosti in podhladitve", so takrat zapisali v časniku Delo. Nekateri prijatelji obeh preminulih plezalcev pa vedo povedati, da je Pavlu že uspelo izplezati v lažji svet, toda Tamaro so zaradi mraza zapuščale moči in ni več zmogla čez zadnji previs. Pavel ji tudi z vrvnimi manevri ni mogel več pomagati, same pa tudi ni hotel pustiti v brezupnem položaju. Tako se je tudi sam zelo izčrpan spustil do nje in skupaj sta zaradi podhladitve tam tudi umrla.

Odlomek iz poglavja Nekoč so bili bojevniki. V: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013. Naslovna fotografija: Tamara Likar v Triglavu, foto Peter Podgornik.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.