Nove grape v Črnem vrhu

Objavljeno: 25. Marec 2016 - 21:15
Komentarji: 0 komentarjev

Dostop: S planine Podvežak proti Molički peči, sto metrov po odcepu za planino Ravne zavijemo levo čez nekaj kucljev, nato navzgor do primerne (varne) izravnave pod spodnjimi stenami. Ob neugodnih razmerah je teren nad to točko lahko plazovit.

Leva grapa, 60°/30°-40°, višina 110 m, dolžina 200 m;
1. plezali: Mijo Kovačevič - Mičo, Stane Barber, Karmen Perme, 27.3.2016

Opis: Po snežnem lijaku proti steni. Leva grapa poteka po delno zakritem, nekoliko pokončnejšem žlebu pod levim delom centralne stene Črnega Vrha, v smeri zahoda. Na levi rami na primernem mestu zavijemo desno navzgor proti vzhodu in se držimo manj izrazitega žleba do vrha. V primeru pomanjkanja snega nas nad ramo lahko čaka zahtevnejši skalni skok.

Sestop: Plezalno po eni izmed grap.

Desna grapa, 50°/30°, višina 110 m, dolžina 210 m;
1. plezali: Stane Barber, Mijo Kovačevič - Mičo, Karmen Perme, 27.3.2016

Opis: Po snežnem lijaku proti steni. Desna grapa poteka po lepo vidnem desnem žlebu pod desnim delom centralne stene Črnega Vrha, v smeri vzhoda, natančneje v neposredni bližini kopne smeri Sled svizca. Na desni rami zavijemo levo navzgor v izrazit žleb, ki nas pripelje do vrha. V primeru pomanjkanja snega nas v spodnji polovici, tik pod desno ramo lahko čaka zahtevnejši nekaj meterski skalni skok.

Sestop: Plezalno po eni izmed grap.

Sestopna grapa, 30°-40°, višina 110 m, dolžina 230 m;
1. plezali: Karmen Perme, Stane Barber, Mijo Kovačevič - Mičo, 27.3.2016

Opis: Prečimo slab raztežaj v desno. Sestopna grapa poteka po širšem, zložnejšem in dokaj ravnem žlebu, ki je obrnjen proti vzhodu. V zgornjem delu poteka smer skupno z Desno grapo. Njena zahtevnost v tej steni je najnižja, zato je primerna za dokaj enostaven zimski sestop.

Sestop: Plezalno po grapi navzdol.

Vir in fotografije: saleskiao.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.