Luka Lindič v nedotaknjenem norveškem ledu

Objavljeno: 5. Januar 2016 - 21:00
Komentarji: 0 komentarjev

Lindič ujel temperature za plezanje na 120-metrskem slapu.

Luka Lindič, komaj 23-letni slovenski alpinist, bi se lahko hvalil s kopico prvenstvenih smeri v Evropi in v Himalaji, a kot ugotavlja pisec bloga, kanadski snemalec Cameron Sylvester, je Lindič med tistimi redkimi, ki ostajajo skromni - celo lanske nagrade Piolets d'Or za njegov vzpon na Hagshu v Indiji običajno ne omenja.

Cameron Sylverster je Lindiča in njegovega plezalnega partnerja Blaža Markoviča spremljal na njuni poti v Tromsø na Norveškem, ki se nahaja znotraj arktičnega kroga, in kjer naj bi se Lindič lotil zanimivih lednih podvigov na nedotaknjenem ledu. O športniku, katerega sponzor je tudi Arc'teryx, je zapisal same pohvalne besede, prav tako pa je posnel tudi veliko čudovitih posnetkov, ki si jih združene v kratek filmček lahko ogledate tudi sami.

Sylvester je zapisal, da so se prvotni načrti sicer sfižili, saj je bilo vreme veliko pretoplo, da bi bilo mogoče varno plezati na ledu v fjordih, zato se je bilo potrebno odpraviti precej bolj v notranjost dežele, kjer naj bi bil led bolj stabilen - čeprav to še ne pomeni, da se led ne spreminja. Kot je Sylvestru pojasnil Lindič, je led pač vsako leto drugačen - in če smer preplezaš eno leto, bo naslednje leto povsem drugačna.

Lindič si je za cilj izbral plezanje na slapu poleg visečega mostu v Kafjordu, do katerega je treba kar dve uri in pol hoditi peš. Ta pritegne poleti precej turistov, pozimi pa ob pravih pogojih zamrzne in tako ustvari 120-metrsko ledeno plezalno površino. In tolikša ledena višina je kanadskega snemalca precej presenetila - dejansko se je spraševal, kako za vraga naj sploh posname Lindičev vzpon.

Dva dni snamanja v pogojih, ki so snemalca vsake toliko tudi malo plašili, a film je vendarle nastal. In ravno pravi čas, kajti po dveh dneh so toplejše temperature dosegle tudi notranjost Norveške in slap se je pričel topiti ter vračati v svojo gibljivo obliko.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.