Luka Lindič in Ines Papert preplezala novo več kot 1000 m zahtevno smer na Aljaski

Objavljeno: 5. Maj 2021 - 12:01
Komentarji: 0 komentarjev

Celjski alpinist Luka Lindič in njegova sopotnica nemška plezalka Ines Papert sta v začetku maja preplezala zahtevno novo smer v 3731 metrov visoki gori Mount Huntington v Narodnem parku Denali na Aljaski v Združenih državah Amerike.

Vrhunski slovenski alpinist Luka Lindič se te dni mudi na Aljaski v ZDA, kjer je zelo muhasto vreme. A za vzpon na visoko goro Mount Huntington je njemu in plezalki Ines Papert naklonilo nekoliko lepši obraz. Pred vremenskim poslabšanjem jima je uspelo v dnevu in pol preplezati smer, dolgo 1050 metrov.

Kot je zapisal Lindič na družbenih omrežji, se pred vzponom se ni mogel nagledati te strme in precej zahtevne linije v steni. »Nisva vedela, če jo je bila ta smer že preplezana in po dveh dneh počitka sva se lotila podviga. Vsak trenutek na poti je bil preprosto čista gorska plezalna čarovnija. Ves čas je bilo zanimivo in včasih malce boleče plezanje, bivakirala sva ob polni luni in imela drugi dan idealno vreme. Ko sva nazaj v baznem kampu srkala viski, sva se počutila zelo zadovoljna. Po pregledu z zelo zaupanja vrednimi viri informacij se vse zdi, da gre za novo pot,« je še zapisal. Smer sta poimenovala Heart of Stone in jo ocenila z oceno M7.

Prvič sta na vrhu tega 3731 metrov visokega granita v osrednjem delu Aljaske stala leta 1981 britanska alpinista Nick Colton in Tim Leach.

Vir: PZS

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.