Luka Lindič in Ines Papert končala odpravo Šišapangma 2018

Objavljeno: 25. Maj 2018 - 11:50
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Papert/Lindič

Luka Lindič in Ines Papert sta zaključila s športnega vidika neuspešno odpravo z glavnim ciljem v južni steni Šišapangme.

Luka Lindič in Ines Papert sta se v petek, 6. aprila 2018, odpravila na odpravo z glavnim ciljem preplezati prvenstveno smer v jugozahodni steni 8027 m visokega himalajskega osemtisočaka. Za nemško alpinistko bi bil to prvi osvojeni osemtisočak, medtem ko je Luka leta 2016 že dosegel vrh Borad Peaka.

V tem obdobju sta bila edina odprava pod južnim ostenjem gore, cilj pa je bil smer preplezati v alpskem slogu brez fiksnih vrvi in dodatnega kisika.

Za prvi resni aklimatizacijski cilj sta si izbrala novo smer na gori Nyanang (7071 m), ki je predstavljala izziv predvsem v zgornjem delu. Do prvega tabora pod goro sta prenesla vso potrebno opremo in čakala na stabilno dvodnevno vremensko napoved. S plezanjem sta začela 30. aprila in dosegla drugi bivak na višini 6300 m. Od tukaj sta imela cilj splezati do vrha v enem samem zamahu. Žal se je ponoči začela prava drama, ki pa se je za plezalca končala srečno. Šotor sta postavila na videz varno mesto na snežnem platoju. Ponoči je goro zajelo močno sneženje, ob 5. uri zjutraj pa je njun šotor začel drseti skupaj s snežiščem. Luka je takoj zapustil šotor, Ines pa je v paniki naredila luknjo v steni šotora. Nanjo je hitro začela pritiskati velika masa snega, vendar je s pomočjo Luka pravočasno zapustila šotor. Tako sta oba stala zunaj le v nogavicah in nemočno opazovala, kako snežna gmota požira njun šotor. Luka je na srečo v zadnjem trenutku rešil njune čevlje, v nasprotnem primeru bi bila praktično ujeta na gori. Našla sta si zavetje v manjši snežni luknji in čakal na umiritev razmer. Vsa njuna ključna oprema: vrvi, cepini … je bila zakopana v šotoru. Brez nje spust z gore ni bil mogoč. Po dveh mučnih urah jima je le uspelo izkopati opremo, takoj za tem pa sta v močnem sneženju začela s sestopom.

Po nekaj dnevnem šoku in veliko pogovorov sta se odločila, da nadaljujeta z odpravo, vendar sta ob tem opustila misel o vzponu na Šišapangmo. Za nov cilj sta si izbrala še ne preplezano zahodno steno gore Pungpa Ri (7450 m). Njuno načrtovanje je otežilo vsakodnevno sneženje. Najboljša možnost za vzpon se je pokazala med 11. in 13. majem, čeprav je vremenska napoved še vedno obetala krute razmere na gori, močan veter s temperaturami do -28°C. Vedela sta, da se bosta morala vzpenjati zelo hitro. Od baznega tabora sta hitro dosegla višino 6500 m, kjer sta postavila šotor. Od tu naprej sta imela v načrtu splezati zadnjih 1000 m višinske razlike v enem zamahu. S plezanjem sta začela v zgodnjih jutranjih urah. Ines se je počutila slabo in brez prave moči, vendar sta vseeno začela s plezanjem. Hitro sta ugotovila, da postaja stanje resno, zato sta se odločila za hiter sestop z gore.

Čeprav je bila odprava s športnega vidika neuspešna, je v tem trenutku pomembno le to, da sta Luka in Ines v težkih razmerah sprejemala prave odločitve in srečno zaključila odpravo!

Zapis Ines Papert s fotografijami na povezavi>>>

Vir: Ines Papert

Naslovna fotografija: Papert/Lindič

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.