Lindič in Papertova z novo smerjo v kitajski gori Kizil Asker

Objavljeno: 21. Oktober 2016 - 09:55
Komentarji: 0 komentarjev

Nemška alpinistka Ines Papert je že pred šestimi leti načrtovala vzpon na težko dostopno goro Kizil Asker (Kyzyl Asker, 5842 m), ki se nahaja na meji med Kitajsko in Kirgizistanom, vendar ji ni uspelo ne leta 2010, ne leta 2011 – enkrat zaradi močnega sneženja in plazov, drugič zaradi bolezni v ekipi.

Ko je nanjo že skoraj pozabila, pa se je nad mogočno goro navdušil naš Luka Lindič. Kako tudi ne, ko pa so smer poskušali preplezati že desetkrat, a se je gora vedno znova uprla. Lindič je s svojim entuziazmom in pristopom k plezanju Papertovo hitro prepričal, da jima s skupnimi močmi lahko uspe, in 30. septembra sta se še v trdi temi podala proti vrhu.

Časa ni bilo veliko, saj naj bi oknu lepega vremena sledile snežne nevihte, zato sta se zavedala, da morata napredovati čim hitreje. V zahtevni smeri je Lindič Papertovo tudi nekoliko prestrašil. Ko je plezal v vodstvu in je bil tako visoko, da ga ni več videla, je namreč zaslišala glasen krik. Vendar je bil to krik veselja, ki mu je botroval Lindičev pogled naprej: pred njim je bil popoln led, ki je na takšni višini redek, in je pomenil, da bo naporno plezanje obema v užitek.

Napredovanje kljub temu ni bilo preprosto, saj ju je ujela nevihta s točo, a po njej sta opravila še nekaj raztežajev in si ob deseti zvečer, ponovno v popolni temi, postavila bivak malo pod grebenom – če bi temu sploh lahko rekli bivak, saj sta s cepini v led dejansko vklesala nekaj prostora za sedenje. Pred najhujšim vetrom sta bila sicer zaščitena, a občasni sunki so prinašali moker sneg, zato je bila noč tudi po besedah Lindiča ena najtežjih med vsemi, kar jih je preživel v steni.

Ob prvih sončnih žarkih, ki so ju ogreli, sta se pripravila za nadaljevanje in ob deseti dopoldne pričela pot preko grebena proti vzhodu, do vrha. Dosegla sta ga ob 12.10 in se s tem zapisala med tiste redke alpiniste, ki so stopili na vrh gore. Prvenstveno smer sta poimenovala Lost in China (Izgubljena na Kitajskem, težavnost ED, WI 5+, M6; dolžina 1200), saj sta se v tuji kulturi in v neskončnost segajočih kitajskih širjavah tako tudi počutila.

Napovedano je bilo ponovno poslabšanje, zato je moral biti tudi spust precej hiter, a z gore jima je uspelo priti do sedme zvečer, tik preden je udarilo resno neurje, ki je z gore rušilo plazove.

Luka Lindič je tako v svoji neverjetni karieri zabeležil še en velik uspeh, prvenstveno smer na 5.842 metra visoko Kizil Asker .

Uršula Novak.

Vir in fotografija: arcteryx.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.