Kurtyka prejemnik Zlatega cepina za življenjske dosežke v alpinizmu

Objavljeno: 22. Februar 2016 - 22:29
Komentarji: 0 komentarjev

"Himalaizem je umetnost trpljenja"

Poljski alpinist Wojciech "Wojtek" Kurtyka (rojen leta 1947), akter in protagonist uveljavitve poljskega himalajizma, kot enega najboljših na svetu - soplezalec Jerzya Kukuczke, Alexa MacIntyreja, Erharda Loretana, Roberta Schauerja in tudi Wande Rutkiewicz, bo na letošnji podelitvi Zlatih cepinov dobil priznanje za življenske dosežke v alpinizmu.

Kurtyka velja za pionirja alpskega sloga v Himalaji.

Le nekaj njegovih najodmevnejših (himalajskih) vzponov:  Daulagiri (1980), Broad Peak (1982), Gašerbrum II vzhodni vrh (prvi vzpon - soplezalec Jerzy Kukuczka), Gašerbrum II in Gašerbrum I (1983), Broad Peak (prečenje severnega in osrednjega vrha z Jerzyjem Kukuczko) v letu 1984, Gašerbrum IV SV vrh po zahodni steni z Robertom Schauerjem (1985) in Čo Oju ter Šiša Pangma z Erhardom Loretanom (1990).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.