Kako izdelamo Abalakovo sidrišče - VIDEO

Objavljeno: 13. Januar 2018 - 19:03
Komentarji: 0 komentarjev

Čeravno nam letošnja zima, kar se lednega plezanja tiče, ni nič kaj naklonjena, je za obnavljanje plezalnega znanja vedno pravi čas.

V spodnjem videu nam vrhunski alpinist Američan Steve House (za Slovence, predvsem pa Mariborčane po domače kar Štef Hiša)* predstavlja izdelavo tovrstno sidrišče v ledu. Poimenovano je po ruskem alpinistu Vitaliju Abalakovu, ki ga je razvil v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Kljub temu, da se večinoma uporablja za spuste (prikazano tudi v tem videu), ga lahko koristno uporabimo tudi kot sidrišče pri vzponu (pri tem ga moramo nujno dopolniti z vijakom) predvsem v primerih, ko predvidimo spuste po smeri vzpona.

Obsežno ubesedeno in grafično prikazano razlago izdelave sidrišč v ledu (tudi ti. Abalakova) pa lahko najdete na Alpiročniku >>>

*House je namreč leta 1988 prišel v Maribor na študentsko izmenjavo in tam začel s svojo izjemno plezalno kariero.

Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.