Igor Mezgec (1954-2020)

Objavljeno: 20. Maj 2020 - 21:40
Komentarji: 0 komentarjev

Po nagli bolezni nas je zapustil Igor Mezgec, alpinist in fotograf, avtor vodnika Martuljek.

Rodil se je leta 1954 v Ilirski Bistrici, živel in delal pa je v Postojni. Tu je bil vrsto let srednješolski profesor fizike. Od mladih let so ga navduševale gore in narava, ki jih je spoznaval kot pohodnik, alpinist in fotograf. Tudi po stroki ga je zanimalo vremenoslovje. S prijatelji iz postojnskega alpinističnega odseka je opravil več skrajno zahtevnih vzponov v domačih gorah in Dolomitih, v letnih in zimskih razmerah.
Do vsakokratnih modnih pristopov ni kazal posebnega zanimanja, zato pa si je vedno prizadeval za izbran odnos do plezanja, tudi pri izbiri gora in plezalne smeri, ki naj jih odlikuje primerna zahtevnost, lepota in tisti presežek, ki daje življenju in gorniški dejavnosti estetski prizvok in višji smisel.

Preplezal je velike klasične smeri v Julijcih in Kamniško-Savinskih Alpah, v Civetti in steni Burela v Dolomitih, pa več prvih ponovitev in nekaj prvenstvenih smeri v stenah Škrlatice in Rakove špice, v Frdamanih policah, Temenu Rjavine, v Šitah in Travniku nad Tamarjem, v Triglavski Steni, solo ponovitev Direktne v Špiku, prvo smer v Votlem vrhu v Loški steni (s Fabjanom in Škamperletom), splezal pa je tudi več lednih slapov, med drugim (z Biščakom in Škamperletom) prvi vzpon po Skočnikih v dolini Belega potoka.

V zadnjih letih ni več odhajal v zahtevne stene, veselje do plezanja in obiskovanja gora pa ga ni nikoli zapustilo. S posebnim veseljem in z izbrano kvaliteto se je posvečal fotografiji. Med prijatelji smo visoko cenili njegovo oko in potezo roke, ker ju je odlikovalo veliko mojstrstvo. Pa tudi v pogovorih je njegova beseda vedno na kratko povedala bistveno.
Leta 2012 je pri Ztt v Trstu izšla knjiga z njegovimi barvnimi posnetki motivov iz narave, Dotiki pokrajine.

Vir in fotografije: gore-ljudje.net.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.