Gorniški filmi v Trenti, Solčavi in Logarski dolini

Objavljeno: 26. Julij 2016 - 20:07
Komentarji: 0 komentarjev

Društvo za gorsko kulturo bo v sodelovanju z lokalnimi organizatorji obogatilo poletno dogajanje na več prizoriščih po Sloveniji s serijo nagrajenih filmov iz arhiva Festivala gorniškega filma. Vabljeni vsi, ki ste zamudili festival ali si želite še enkrat ogledati katerega od odličnih filmov na velikem platnu, tudi na prostem. Vstop bo prost.

-----> TRENTApetek, 29. julij 2016, ob 20.00
Hiša trentarskih vodnikov
 
K2 in nevidni nosači 
(Iara Lee / Pakistan, ZDA in Brazilija / 2015 / 54 min)

Iara Lee nam ponudi vpogled v življenje lokalnih nosačev v Gilgitu/Baltistanu v Pakistanu. Tem junakom alpinizma gre zahvala za vzpone na K2, drugo najvišjo goro na svetu. Film nam prikaže pogum in vsakodnevne žrtve anonimnih nosačev, obenem pa nam predstavi nov pogled na Pakistan, ki ga množični mediji običajno slikajo le kot državo konfliktov.

Panaroma 
(Jon Herranz / Španija /2015 / 28 min)

Julija 2014 se je Edu Marín lotil življenjskega projekta: preplezati smer Panaroma v Zahodni Cini z 62-letnim očetom. 500-metrska smer nosi oceno 8c in je tako ena najtežjih dolgih smeri na svetu. Oče in sin sta se podala v osrčje Dolomitov in vzela stvari v svoje roke: lotila sta se drznega cilja, ki bi jima zagotovil mesto med svetovnimi plezalskimi legendami.

Spopad na Peklenskem ranču
(Zachary Barr / ZDA / 2015 / 20 min)
24 ur Peklenskega ranča je najbolj divji dogodek v plezanju. To je kombinacija ultramaratona in glasbenega festivala, kjer se najboljši plezalci in popolni začetniki pomerijo v tekmi od zore do mraka, kjer ne manjka mlečne kisline in piva. A šalo na stran, tekmovanje je sila resno: bosta Nic Berry in Mason Earle kos superplezalcu Alexu Honnoldu?

-----> SOLČAVAsobota, 30. julij 2016, ob 21.00
Prireditveni prostor – projekcija na odprtem

Onkraj vrhov

(Remy Tezier / Francija / 2008 / 52 min)

Film o Catherine Destivelle, francoski plezalki, prikazuje slavno alpinistko tam, kjer se počuti kot doma. S tremi različnimi soplezalci, ki so v njenem življenju pustili pomemben pečat, Catherine prepleza tri klasične smeri v gorah nad Chamonixom. Kamera ujame veličastne poglede s perspektive plezalcev in zazna tudi najbolj intimne in iskrene trenutke med vzponom.

Panaroma 
(Jon Herranz / Španija /2015 / 28 min)

Julija 2014 se je Edu Marín lotil življenjskega projekta: preplezati smer Panaroma v Zahodni Cini z 62-letnim očetom. 500-metrska smer nosi oceno 8c in je tako ena najtežjih dolgih smeri na svetu. Oče in sin sta se podala v osrčje Dolomitov in vzela stvari v svoje roke: lotila sta se drznega cilja, ki bi jima zagotovil mesto med svetovnimi plezalskimi legendami.

-----> LOGARSKA DOLINApetek, 5., in sobota, 6. avgust 2016, ob 21.00
Hotel Plesnik - Kino pod zvezdami

Petek, 5. avgust 2016, ob 21.00

Zadnji trgovec z ledom

(Sandy Patch / ZDA/ Ekvador / 2012 / 14 min)

Baltazar Ushca ima sila nenavadno poslanstvo: več kot petdeset let se že ukvarja s prodajo ledu. Ekvadorski zadnji ledeni trgovec led pridobiva na ledeniku gore Mount Chimborazo. Njegova brata, ki sta se prav tako preživljala z ledom, sta se upokojila že davno tega, le Baltazar še vztraja v tem težkem in redkem poklicu. Zgodba o velikih spremembah v tradicionalnih kulturah prikazuje, kako so se trije bratje skozi čas privajali novim navadam in jih postopoma sprejeli za svoje.
 

Pogumno do orjaških čebel

(Jérôme Ségur / Francija / 2011 / 52min)

Divja nepalska čebela velja za največjo izmed vseh čebeljih vrst na svetu. Njen pik je lahko celo usoden. Le najbolj drzni in pogumni si upajo soočiti s to ogromno žuželko, da bi prišli do zlatega zaklada, ki si ga človek želi že od pradavnine – sladkega divjega medu. Moti se bo na lov za medom podal prvikrat in bo gledalca odpeljal na tri vrtoglave čebelje avanture. Mu bo uspelo pretentati čebele ter se soočiti z lastnim strahom in ga premagati? 
 

Sobota, 6. avgust 2016, ob 21.00

Severno od sonca

(Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum / Norveška / 2012 / 46 min)
Mlada pustolovca Inge in in Jom sta se lotila nenavadne avanture: devet mesecev mrzle norveške zime sta živela v odmaknjenem in nenaseljenem zalivu arktičnega otoka ob obali severne Norveške, kjer sta se vsak dan srečevala le s prostranstvi ledenega Atlantskega oceana. S sabo sta prinesla tudi deski za surfanje na valovih - verjetno največjo motivacijo za tako dolgo bivanje na otoku. Negostoljubni zaliv namreč skriva veliko skrivnost, najboljše valove v tem delu sveta.
 

Sunakali – Namaste Nepal 

(Bhojraj Bhat, 2014 / Nepal / 48 min)
Sunakali, deklica iz revnega okrožja Mugu v enem najbolj nerazvitih delov Nepala, obožuje nogomet. Skupaj s prijateljicami sestavijo nogometno ekipo, s katero zmagajo na državnem turnirju. Po prihodu domov jih sprejme celotno okrožje in vsi želijo z njimi proslaviti zmago. S pomočjo nogometa je puncam uspelo spremeniti družbeni odnos do žensk, kar bi drugače trajalo več let.

Vabljeni! Vstop bo prost.

 

Vir: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.