Gora vrnila Loweja in Bridgesa

Objavljeno: 5. Maj 2016 - 21:41
Komentarji: 0 komentarjev

Na Šiša Pangmi po 16 letih našli alpinista.

40-letni Alex Lowe, ki je v svojem času veljal za najboljšega plezalca, ter 29-letni kamerman David Bridges, staoktobra 1999 izginila med vzponom na 14. najvišjo goro na svetu. Na Šiša Pangmo sta se odpravila sklupaj zConradom Ankerjem, njihov namen pa je bil, da se po vzponu na vrh osemtisočaka nazaj proti dolini kot prvi spustijo na smučeh. Med njihovim prečenjem ledenika se je visoko nad njimi odlomil serak, ki je sprožil plaz. Ta je Loweja in Bridgesa za dolga leta ujel v svoj ledeni objem, Ankerja pa je plaz odnesel in precej poškodoval, vendar je preživel.

Konec aprila sta na Šiša Pangmi Ueli Steck in David Goettler med aklimatizacijo za vzpon na vrh odkrila v ledu ujeti moški telesi, ki ju ledenik še ni izpustil, a lahko sta opisala njuna oblačila in nahrbtnike, na podlagi česar je bilo hitro potrjeno, da gre za po plazu pogrešana Američana. Jennifer Lowe-Anker, vdova Alexa Loweja, je sporočila: "Alex in David sta izginila, bila sta ujeta in zamrznjena v času. Odvilo se je šestnajst let življenja, in zdaj smo ju našli. Za to smo hvaležni."

Alex Lowe, ki se ga je zaradi njegove vsestranskosti pri plezanju in alpinizmu prijel vzdevek Mutant, je bil odličen športnik, znan po svojih fizičnih zmogljivostih. V Južni Ameriki so mu rekli tudi "Pljuča na nogah", saj je pri vzponu na najvišjo goro Aconcagua postavil hitrostni rekord, sicer pa je tudi v Himalaji rad odšel proti vrhu precej za ostalimi, nato pa jih na njihovo presenečenje vse prehitel - zdelo se je namreč, da redek zrak nanj nima vpliva. Lowe se je dokazal z izvrstnimi smermi v Yosemitski dolini, z dvema vzponoma na Everest, s solo vzponom na Matterhorn ...

Snemalec David Bridges je bil ljubitelj Yosemitske doline in slavnega Joshua Tree, pri devetnajstih se je vzpel na Denali, nato je vodil ekspedicijo na K2 in Karakoram, osvojil je Annapurno IV in Makalu. Poleg tega, da je rad snemal, pa je bil tudi dvakratni ameriški prvak v jadralnem padalstvu.

Lowejeva vdova ter Lowejev najboljši prijatelj in plezalni partner Anker, ki sta sedaj poročena, sta leta 2003 v Phortseju v Nepalu ustanovila plezalni center, kjer se učijo in urijo lokalni gorski vodniki. Njuna dobrodelna organizacija, poimenovana po Alexu Loweju, pa poleg tega skrbi tudi za vdove in otroke, ki so v himalajskih gorah izgubili može in očete.

Vir in fotografija: rockandice.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.