Fitz Roy ekspres

Objavljeno: 10. Januar 2016 - 21:23
Komentarji: 0 komentarjev

Na Fitz Roy iz El Chaltena in nazaj v enem dnevu.

Američana Colin Haley in Andy Wyatt sta v patagonskih gorah opravila zanimiv vzpon. Odpravila sta se na Fitz Roy in avto pustila na izhodišču za dostop, ki se nahaja blizu El Chaltena. Od tam sta v manj kot enem dnevu dostopila pod tega najvišjega patagonskega očaka, preplezala smer Supercanaleta (TD+, 80-90°; Haley je smer pred leti že soliral), sestopila po Francoski smeri in se vrnila do avta ter tako opravila prvi znani vzpon "od avta do avta" v enem dnevu.

Skupno sta porabila 21 ur in 8 minut, sam vzpon po Supercanaleti je trajal 7 ur in 34 minut. Največji poznavalec tega področja, Rolando Gariboti je glede razmer v steni dodal, da so bile sicer ok, ampak niti približno odlične.

Povprečni vzponi na Fitz Roy iz izhodišča seveda trajajo dva do tri dni dlje, so pa tudi že naši plezalci opravili hitre vzpone, npr. Tomaž Jakofčič je za relacijo letališče v Ženevi - El Chalten - Supercanaleta in vrh Fitz Roya - El Chalten potreboval vsega 72 ur.

Vir in fotografija: climbing.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.