Emilio Comici - 80 let od smrti "lahkotnega plesalca vertikale"

Objavljeno: 23. Oktober 2020 - 09:44
Komentarji: 0 komentarjev

Eden najboljših svetovnih alpinistov v obdobju med obema vojnama (25 prvenstvenih vzponov VI težavnostne stopnje, okrog 250 težkih prvenstvenih smeri in okrog 1500 vzponov sploh) se je rodil v Trstu leta 1901.

Kot utrjen pristaniški delavec, je bil športno aktiven tudi kot pohodnik in bajprej predvsem kot jamar. S to dejavnostjo se je ukvarjal po Brkinih, Čičariji in Krasu. Leta 1925 se je preusmeril v hribe, kjer je plezal vse do svoje smrti leta 1940. Zaslovel je zlasti s plezanjem v Dolomitih.  Pri plezanju tedaj najtežjih smeri na svetu (VI. stopnja) je bil začetnik in promotor tehnik, kot so plezanje z varovanjem v navezi, uporaba vrvnih lestev in bivakiranje v steni. Zgodnje izkušnje je dobil v dolini Glinščice pri Trstu (Val Rosandra), danes znanem plezališču.

Comici je bil tesno povezan tudi s slovenskimi plezalci. V stenah že omenjene Glinščice se je pogosto družil tudi s tržaškimi Slovenci Jožetom Cesarjem, Franjom Marušičem, Romanom Deklevo, Tezejem Šavronom, Marijem Kocjančičem, brati Blažina in drugimi. Bil je reden obiskovalec naših alpskih sten, največ z prej omenjenim Jožetom Cesarjem ter tržiško plezalsko družbo - Anno Escher, Iddo Mally ter Jožetom Lipovcem. Tam je mdr. preplezal severno steno Ojstrice, Hornovo smer v Jalovčevi vzhodni steni, severno steno Mojstrovke, SZ steno Škrlatice, Loško steno (v steni Briceljka sta Comici in Cesar leta 1930 speljala lepo naravno linijo)… Predvsem je treba omeniti prvenstveno smer v SZ razu v Jalovcu.

Leta 1935 je pri plezanju na Mojstrovko takrat osem letnemu Cirilu Escherju rešil življenje s tem, da je z roko prestregel skalo, ki bi bila sicer otroku razbila glavo; seveda je skala Comiciju zlomila roko.

In še ena njegova (znana) prigoda s slovenskim pridihom. Ko sta z Jožo Čopom skupaj ogledovala osrednji steber v triglavski severni steni, je Comici Čopu bojda svetoval: »Oštja, Joža, ga moraš provare! Ma ga poškuši! Ga pridiš, ga vidiš, al ga greš al ga ne greš!«

Comici se je smrtno ponesrečil 19. oktobra leta 1940 pri »večernem« plezalnem treningu v Val Gardeni. Na glavo mu je padla skala.

Fotografije: wikipedia.

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.