"Cilj je dokončati delo!" Slovenska odprava na Kangbačen leta 1974

Objavljeno: 5. Oktober 2016 - 22:22
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 1965 se je v Himalajo odpravila druga jugoslovanska alpinistična himalajska odprava (II. JAHO) z dvanajstimi člani: vodja Jože Govekar, zdravnik dr. Jože Andlovic, Marko Butinar, Ciril Debeljak, Pavle Dimitrov, Ljubo Juvan, Tone Sazonov, Metod Humar, Pavle Šimenc, Tone Škarja ter novinar Zoran Jerin in znanstvenik dr. Andrej O. Zupančič.

Cilj je bil še neosvojeni vrh Kangbačen (7902 m), vrh, ki leži v skupini Kangčendzenge, ki pa je tudi po jugoslovanskem poskusu ostal nedotaknjen. Do višine 7800 metrov, le dobrih 100 metrov pod vrh sta priplezala Pavle Dimitrov in Tone Sazonov. 

Kljub temu pa je bil dosežen vrh v jugozahodnem grebenu Kangbačena, Zahodni Kangbačen oziroma Jalung Ri (tudi Kota 7538 m), ki danes velja za drugi najvišji vrh, katerega smo kot prvi osvojili Slovenci.* 7. oktobra so na vrhu stali Metod Humar, Ljubo Juvan ter Nepalca Gjurmi Dordži in Olangčung Dordži. 

Kangbačen pa našim odpravarjem kar ni hotel iz glave in leta 1974 so se v okviru V. JAHO ponovno odpravili tja, da dokončajo delo izpred devetih let. Ekipo so sestavljali: vodja Tone Škarja, Jože Andlovic, Zvone Andrejčič, Stane Belak, Danilo Cedilnik, Janez Dovžan, Janez Gradišar, Zoran Jerin, Franc Jeromen, Marjan Manfreda, Bojan Pollak, Radovan Riedl, Roman Robas, Miha Smolej, Peter Soklič, Peter Ščetinin in Tone Trobevšek.

Žal je jugoslovanska odprava dobila dovoljenje šele za jesen tistega leta, Poljaki pa že za pomlad in so naše odpravarje tako prehiteli s prvim vzponom na vrh. To pa ni zmanjšalo motivacijo, v moštvu so bili poleg izkušenih mačkov tudi predstavniki mlajših generacij, ki so se žljni prišli učiti v Himalajo.

Rezultat je bil odličen: kar deset alpinistov se je povzpelo na Kangbačen in tako opravili 2., 3. in 4. pristop na vrh (26.9., Stane Belak, Roman Robas, Peter Ščetinin; 5.10., Janez Dovžan, Franc Jeromen, Marjan Manfreda; 6.10., Zvone Andrejčič, Radovan Riedl, Tone Trobevšek in Nepalec Ang Nima), ob tem pa so opravili še prve pristope na tri šesttisočake in sicer na Ramtang Čang (tudi Wedge Peak, 6812 m; 5.10., Janez Gradišar, Bojan Pollak, Miha Smolej), JAHO Peak (6500 m; 4.10., Danilo Cedilnik) in Mojca Peak (6150 m; 11.10., Stane Belak, Danilo Cedilnik).

* Za Slovence šteje najvišji prvenstveni doseženi vrh Kota 8296 metrov na Zahodnem grebenu Everesta, ki sta ga 12. maja 1979 v sklopu jugoslovanske alpinistične odprave na Everest dosegla Dušan Podbevšek in Roman Robas.

Naslovna fotografija: Na II. JAHO na vrh Kangbačena niso uspeli pristopiti, so pa pristopili na Jalung Ri (7538 m).

Fotografije: fototeka Slovenski planinski muzej in arhuv. friko.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.