Cesar-Comici v Loški steni

Objavljeno: 18. Februar 2020 - 19:12
Komentarji: 0 komentarjev

Loška stena s svojo dober kilometer visoko steno (pozimi) ponuja prave alpske vzpone.

Letos poleti bo minilo 90 let, ko sta se pod Briceljnikom, najvišjim delom "velike stene" pojavila znana tržaška plezalca Emilio Comici in Jože Cesar. Prihajala sta iz druščine treniranih plezalcev, katerih uspehi so bili najbolj opazni v Dolomitih. Steno Briceljka sta preplezala v lepi liniji in smer zaključila na samem vrhu. Nastala je smer Cesar-Comici (V/III - IV, 1100). 

Smer je do danes doživela že kar nekaj zimskih ponovitev, prvo v drugi polovici sedemdesetih, ko so jo v dvodnevnem vzponu preplezali Alojz Fon-Huljo, Silvo Koren in Silvo Kragelj-Blajšč.

Zadnjega sta pred dnevi opravila Gregor Kristan in Miha Zupin, linijo sta v idealnih zimskih razmerah (IV+/4+) preplezala v sedmih urah in pol.

Več o njunem vzponu si lahko preberete tukaj.

Vir in fotografije: AO Cerkno (Gregor Kristan).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.