Alpinistična odprava Senja 2020

Objavljeno: 19. Februar 2020 - 17:00
Komentarji: 0 komentarjev

Jakličeva in Jegličeva odhajata na alpinistično odpravo Senja 2020.

Alpinistična odprava Senja 2020, ki jo sestavlja naveza Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica), odhaja na Norveško in se vrača 9. marca. Otok Senja, ki je že del polarnega kroga, ponuja veliko različnih tipov plezanja - od zaledenelih slapov do tehnično zahtevnih ponovitev nekaterih kombiniranih smeri, ob slabem vremenu in obilici snega je možnost tudi za turno smuko. Več pa v pogovoru z vodjo odprave.

Sara Jaklič (AO PD Kranj), roj. 1993, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2019, tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma. Je nekdanja članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, v okviru katere se je udeležila odprav v Maroko, Španijo in Gruzijo ter pozimi plezala v kombiniranih smereh na Škotskem. S soplezalko Marijo Jeglič sta se spomladi 2016 podali v okolico Canmora plezat ledne in kombinirane smeri, poletja pa preživeli v Dolomitih, potovanju po ameriških granitnih počeh ter na alpskih ledenikih. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna, splezala je svojo prvo športno plezalno smer, ocenjeno z 8a+, pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih in italijanskih stenah, po odpravi v Pakistanu z Janezom Svoljšakom pa se je v drugem delu sezone posvetila plezanju težjih smeri v Dolomitih in Alpah.

Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica), roj. 1991, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2018, je že več let med najvidnejšimi predstavnicami slovenske alpinistične srenje. Kot članica SMAR-a je s soplezalci iz reprezentance v letu 2018 prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer v visokih gorah Kavkaza (Gruzija), udeležila pa se je tudi SMAR-ovih odprav v Jordaniji, Albaniji in Črni gori, Maroku in Bavarskih Alpah. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in smeri. S Saro Jaklič sta raziskovali strme stene Madagaskarja in ZDA ter ledne slapove Kanade, s Silvom Karom pa je preplezala več prvenstvenih smeri v slovenskih Alpah.

Pred odhodom so na PZS z Jakličevo in Jegličevo opravili kratek intervju. Preberete si ga lahko tukaj >>>

Vir in fotografija: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.