25 let od zadnjega vzpona Slavca Svetičiča

Objavljeno: 18. Junij 2020 - 08:14
Komentarji: 0 komentarjev

Poleti leta 1995 se je vzpon na Gašerbrum IV pri poskusu prvenstvene smeri (solo, alpsko) v zahodni steni za Slavca Svetičiča končal tragično.

16. junija je Slavc, eden najboljših slovenskih alpinistov nasploh, odšel v zahodno steno 7925 metrov visokega Gašerbruma IV, preplezal izredno krušljiv del osrednjega stebra in že prišel do višine približno 7000 metrov. Nato je goro zajelo poslabšanje in o njem ni bilo nobenega glasu več. Leto dni pozneje sta korejska alpinista med sestopom z vrha gore našla njegovo truplo na polici 7100 metrov visoko v gori. Domnevajo, da je zaradi izčrpanosti in pohladitve umrl med bivakiranjem.

Slavko Svetičič – Slavc (1958-1995) je bil v osemdesetih in devetdesetih letih eden naših najboljših alpinistov (v takrat izjemno močni in uspešni generaciji). Od leta 1978 je nanizal preko 1200 vzponov, od tega 460 prvenstvenih. Bil je znan po številnih ekstremno težkih solo vzponih v vseh večjih gorstvih sveta. Poleg zelo zahtevnih solo (zimskih) ponovitev v naših stenah, kot je npr. Steber v Vršacu je še posebej pomembna njegova vloga v Zahodnih Alpah. Že leta 1984 je v šestih dneh opravil s tremi problemi Alp. Temu podvigu so sledili številni drugi, med katerimi najbolj izstopajo prvenstvena Manitua in ponovitev Extreme Dream v Grandes Jorasses (obe solo), prvi ponovitvi Jacksonove in smeri Boivin – Gabbarou v Les Droites ter prva solo zimska ponovitev Harlinove diretissime v Eigerju. Izven Evrope je navidnejše sledi pustil v Aconcagui, v perujskih in bolivijskih Andih, v Cerro Torreju, na Novi Zelandiji in v Himalaji. Tam je preplezal novo smer v severozahodni steni Anapurne, a se je zaradi orkanskega vetra moral obrniti le 150 metrov pod vrhom. Preživel je več sto metrski padec pri poskusu solo vzpona v južni steni Anapurne, njegova pot pa se je, kot je napisano zgoraj, končala leta 1995 na Gašerbrumu IV v Karakorumu, kjer ga je visoko v steni presenetilo močno in zelo dolgo poslabšanje vremena. Vir: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013.

Naslovna fotografija: Slavc pod Gašerbtumum IV. Vir: slavko-sveticic.com.

Vmesna fotografija: Spominski večer za Slavka Svetičiča v Idriji. Foto Jure Batagelj.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.