20 let od Karničarjevega smučanja z Everesta

Objavljeno: 7. Oktober 2020 - 06:45
Komentarji: 0 komentarjev

7. oktobra 2000 je Davo Karničar kot prvi zemljan smučal z najvišjega vrha sveta!

"Sanje so dosanjane, uresničen je življenjski cilj: v soboto, 7. oktobra, petnajst minut pred sedmo jutranjo uro po nepalskem času, je alpinistični smučar z Jezerskega Davo Karničar s smučmi, privezanimi na nahrbtniku, prišel na najvišjo točko Zemlje, na vrh 8848 metrov visokega Mount Everesta ... / ... Približno eno uro so bili v izredno lepem, vendar pošastno mrzlem vremenu na vrhu, potem si je Davo pripel smuči in začel zgodovinsko smučanje, ki ga je dobrih pet ur pozneje končal v baznem taboru na nadmorski višini 5350 metrov ter tako postal prvi Zemljan, ki je v enem zamahu presmučal Everest od vrha do baznega tabora." (Planinski vestnik l. 2000, št. 11, str. 465.).

Davu je leta 2000 uspelo uresničiti svoje alpinistično smučarsko željo in nepretrgano v enem zamahu presmučati Everest od vrha do baznega tabora. Podvig je bil velik zalogaj tako v športnem kot tudi v finančnem smislu in uspeh je bil sad
velikega projekta in podporne ekipe tako v Sloveniji kot na sam gori.

Dotlej kljub poskusom še nikomur ni uspelo smučati z vrha Everesta do baznega tabora (5300 m). Najpogosteje so omenjeni trije: v sedemdesetih letih se je z Everesta pognal Japonec in naraščajočo hitrost ukrotil šele s padalom. Francoz Pierre Tardivel si je leta 1992 pripel smuči na Južnem vrhu, Italijan Hans Kammerlander pa je leta 1996 smučal z vrha na severno stran, vendar je nato tisoč višinskih metrov prehodil.

Vzpon na Streho sveta je Davo opravil s soplezalcem Francem Oderlapom. Z vzponom sta začela 4. oktobra zjutraj. Prečkala sta Ledeni plaz, se vzepla čez Rumeni skalni pas, Ženevski raz do južnega sedla .... Vzpon na vrh sta začela 6. oktobra ob deseti uri zvečer. Kar je sledilo je že znano ... Karničarja pri smučanju ni ustavila niti Hilaryjeva stopnja pod vrhom, ki je bila zaradi pomonsunskega obdobja ravno prav prekrita s snegom, niti zloglasni Ledeni slap, ki se mu je Davo izognil s smučanjem po pobočjih Zahodne rame pod velikimi seraki.

Na odpravi Ski Everest 2000, kjer so na vrh najvišje gore sveta stopili še Franc Oderlap, Grega Lačen, Tadej Golob in Matej Flis, je v Davu zrasla nova želja, ki je bila logično nadaljevanje smučanja z Everesta - prvo smučanje z vseh najvišjih vrhov kontinentov. Davo se je svojega smučarskega načrta lotil premišljeno in v sedmih letih smučal z vseh najvišjih gora Evrope, Afrike, Severne in Južne Amerike in Avstralije. Novembra 2006 je končal svoj veliki projekt smučanjem z Mount Vinsona na Antarktiki.

Vir in fotografije: Mikša in Golob, Zgodovina slovenskega alpinizma. Fotografije: Urban Golob.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.