120 let od rojstva Pavle Jesih - legende slovenskega alpinizma

Objavljeno: 10. Maj 2021 - 20:27
Komentarji: 0 komentarjev

Pavla Jesih (10. maj 1901, Ljubljana - 12. december 1976) je bila v času med obema vojnama ena največjih alpinistk v svetovnem merilu. V njenem najbolj plodnem obdobju od leta 1927-1934 je preplezala 18 prvenstvenih smeri. Njeno plezalno pot je leta 1934 prekinil padec in težka poškodba, ki pa je tlakovala njeno nadaljnjo pot.

Pavla je postala največja kinopodjetnica v slovenskih deželah s petimi kini; na Ptuju, Dobrni, dveha v Celju in v Ljubljani. Tudi me drugo svetovno vojno ni prekinila z projekcijami, hkrati pa se ni uklanjala okupatorju, še več, tesno je sodelovala z OF.

Junija leta 1945 je v navezi z Jožom Čopom v Triglavski severni steni preplezala največji plezalski problem predvojne generacije in takrat najtežjo smer, ki so jo prvi preplezali Slovenci - današnji Čopov steber. V steni je malo pod vrhom omagala in šele peti dan je s pomočjo reševalcev izplezala. Približni isti čas jo je nova oblast že razlastila in jo obsodila zaradi domnevnega sodelovanja z Nemci, Italijani in domobranci.

Več o Pavli Jesih >>>

Več o "medvojnem alpinističnem matriarhatu" >>>

Obširno o njenem plezalnem udejstvovanju, Turistovskem klubu Skala, razvoju slovenskega alpinizma med obema vojnama in po drugi vojni pa si lahko preberete v knjigi Zgodovina Slovenskega alpinizma ali pa v knjigi »Kvišku kakor skala vodi naša pot«.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.