Zadnji vzpon Pavle Jesih

Objavljeno: 12. December 2016 - 19:53
Komentarji: 0 komentarjev

Pavla Jesih je umrla na današnji dan pred štiridesetimi leti.

Pavla Jesih (10. maj 1901, Ljubljana - 12. december 1976) je bila v času med obema vojnama ena največjih alpinistk v svetovnem merilu. V njenem najbolj plodnem obdobju od leta 1927-1934 je preplezala 18 prvenstvenih. Njeno plezalno pot je leta 1934 prekinil padec in težka poškodba, ki pa je tlakovala njeno nadaljnjo pot.

Pavla je postala največja kinopodjetnica v slovenskih deželah s petimi kini; na Ptuju, Dobrni, dveha v Celju in v Ljubljani. Tudi me drugo svetovno vojno ni prekinila z projekcijami, hkrati pa se ni uklanjala ukopatorju, še več, tesno je sodelovala z OF.

Junija leta 1945 je v navezi z Jožom Čopom v Triglavski severni steni preplezala največji plezalski problem predvojne generacije in takrat najtežjo smer, ki so jo prvi preplezali Slovenci. V steni je omagala in šele peti dan je s pomočjo reševalcev izplezala. Približni isti čas jo je nova oblast že razlastila in jo obsodila zaradi domnevnega sodelovanja z Nemci, Italijani in domobranci.

Več o Pavli Jesih >>>

Obširno o njenem plezalnem udejstvovanju, Turistoveskem klubu Skala, razvoju slovenskega alpinizma med obema vojnama in po drugi vojni pa si lahko preberete v knjigi Zgodovina Slovenskega alpinizma.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.