Skalaš in graditelj velikanke v Planici

Objavljeno: 30. December 2022 - 11:04
Komentarji: 0 komentarjev

[NDD] Ivan Rožman (1901–1937), gradbenik, alpinist, smučar in ustanovni član Turistovskega kluba Skala.

Po prvi svetovni vojni je s Klementom Jugom preplezal nekaj za tiste čase klasičnih smeri v Julijskih Alpah.

Skalaš Janko Skerlep ga imenuje »odlični tovariš« in dodaja, kako so v Avstriji začeli delati poskuse smučanja s krili (s platnom od rok do nog) in premagovanja strmin po zraku. Domislila sta si, da bi bili skoki mogoči tudi brez pripomočka, izračunati pa bi bilo treba upor smučarja in smuči ter hitrost zaleta, da bi se ustvarila nekaka zračna blazina, po kateri bi skakalec plaval, in pa naklon strmine med njim in pobočjem ter dolžino skoka. »Za primer sva vzela dolžino 100 metrov. Rožman je bil genij v izračunavanju teh elementov in po nekaj večerih sva na podlagi njegovih izračunavanj prišla do krivulje terena in potrebne hitrosti v doskoku. Tako je bila rojena zamisel skakalnic za smuške polete, kakršnih še nikjer ni bilo. Skalašev nas je bilo premalo in smo bili brez prostorov, zato je Rožman to zamisel sporočil Zimsko športni zvezi in sta jo potem skupno z inž. Bloudkom v praksi tudi izvedla.« 

Ko je njegov načrt za skakalnico v Planici, ki je v javnosti bolj poznana kot Bloudkova velikanka, odobrila Mednarodna smučarska organizacija, jo je Rožman s svojim gradbenim podjetjem leta 1934 tudi zgradil. Na tej novi skakalnici je na prvi tekmi kot prvi na svetu uporabil za pripravo skakalnice tako imenovani »snežni cement«.

Rožman je umrl na današnji dan leta 1937.

Vir in fotografija: Peter Mikša in Elizabeta Gradnik: Trden kakor skala. Kratka zgodovina Turistovskega kluba Skala (2017).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.