Rojen na današnji dan: Viki Grošelj

Objavljeno: 3. Junij 2020 - 15:30
Komentarji: 0 komentarjev

Viki Grošelj (3. junij 1952) iz Guncelj pri Ljubljani, član AO Ljubljana-Matica, je začel plezati 1967. Že kmalu po prvih odmevnih vzponih v domačih stenah in v zahodnih Alpah odkril tuja gorstva in se na svoji prvi himalajski odpravi leta 1975 že povzpel na vrh osemtisočaka Makalu.

Od takrat je se je v tuja gorstva podal več kot tridesetkrat in enajstkrat stal na vrhovih desetih različnih osemtisočakov:
leta 1984 na Manasluju,
leta 1986 na Broad Peaku in na Gašerbrumu II,
leta 1988 na Čo Oju (še enkrat leta 2001, ko je tudi smučal z vrha),
leta 1989 na LotsejuMount Everestu in Šiša Pangmi,
leta 1991 na Kančendzengi
in leta 1993 na K2.

Razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo je na vse splezal brez uporabe dodatnega kisika.

Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov, z Elbrusa, McKinleya in Mount Vinsona pa je tudi smučal.

Grošelj je avtor petnajstih knjig in soavtor več kot dvajsetih, med drugimi tudi Seven Summits angleške založbe Mitchell Beazley leta 2000 in Die Grossen Wände, nemške založbe BLW istega leta, ki sta še posebej proslavili slovenski alpinizem in njegove dosežke v svetu. Med knjigami v slovenščini so morda najbolj znane, Prehodil bi svet za en sam nasmeh, Do prvih zvezd, Južno od vsega, 4x8000, Velikani Himalaje in druge. Objavil je številne članke v naših in tujih revijah ter časopisih. Od 2005 do 2013 je v sodelovanju s TV Slovenija pripravil dokumentarno TV serijo Velikani Himalaje, v kateri je predstavil vse osemtisočake in zgodovino plezanja nanje.

Naslovna fotografija: arhiv Viki Grošelj.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.