Prvič na Everest brez kisika

Objavljeno: 8. Maj 2020 - 08:07
Komentarji: 0 komentarjev

Podvig je uspel Reinholdu Messnerju in Petru Habelerju.

Pred 42 leti (8. maja 1978) sta se na vrh Everesta prva brez dodatnega kisika povzpela Reinhold Messner in Peter Habeler. To je bil za Messnerja po Nanga Parbatu (1970)Manasluju (1972) in Gašebrumu 1 (1975) četrti osemtisočak. Bila sta člana avstrijske odprave, ki je na goro plezala iz Nepala po smeri prvopristopnikov, vodja pa je bil Hans Schell.

O tem zgodovinskem dosežku je Messner napisal tudi knjigo, ki jo v kakšni knjižnici še najdete tudi v slovenskem prevodu. Svojo zgodbo je v knjižni obliki izdal tudi Habeler in to celo malo pred Messnerjem, kar je povzročilo malo hladnejše odnose med obema odličnima alpinistoma. Kakorkoli, Messner je na Everest priplezal dve leti pozneje še enkrat, tokrat sam in seveda spet brez kisika.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.