Kako so plezali Klin v Paklenici

Objavljeno: 22. Marec 2018 - 16:45
Komentarji: 0 komentarjev

Paklenica bo kmalu polna plezalcev, že velikonočni vikend jih bo v ta veličastni kanjon v Dalmaciji pripeljal veliko, še več pa jih bo v dnevih okoli 1. maja.

Dandanes prvomajski, novembrski prazniki in marsikateri podaljšan vikend od zgodnje pomladi do pozne jeseni v stene kanjona pri Starigradu privabijo mnogoštevilne slovenske plezalce. Prvi obisk Slovenca v tem danes izjemno priljubljenem plezalnem področju pa datira že v leto 1957. Takrat je Boris Kambič (oče odlične alpinistke Monike Kambič) s soplezalcem Borisom Kulićem preplezal danes ultra klasiko Anića kuka in Paklenice – Mosoraško smer. To je bila druga smer tam (več o tem si lahko preberete TUKAJ).

Tretja smer je bila Velebitaška (4. in 5. oktobra 1961 so jo preplezali Nedjeljko Jakić, Matija Mlinac and Davor Ribarović), četrta pa "zvezda" današnje objave, smer Klin. Ta 350 metrska ultra klasika pakleniških sten je bila preplezana v petih dneh med 4. in 8. oktobrom leta 1966. Z uporabo obilo tehničnih pripomočkov so jo preplezali Stanislav GilićMiroslav Pleško in Nedeljko Jakić. 

Gilić, rojen leta 1932 na otoku Braču, je mladost preživel v Splitu kjer se je seznanil s planinstvom in alpinizmom. Tam je takrat delovala precej aktivna družba plezalcev (del nje je bil tudi zgoraj omenjeni Boris Kambič), kateri se je Gilič pridružil. Po služenju vojaškega roka se je za stalno nastanil v Reki, kjer je še vedno član Riječkega alpinističnega kluba (RAK). Z njim je pred leti novinar Enes Seferagić – Enki naredil zelo zanimiv in obsežen intervju, ki ga lahko v celoti preberete na strani RAK-a

V Paklenici so v 80-tih taborili v Anića luki pod steno Anića kuka. Foto: arhiv friko.si.

Aprila 1982 je v Paklenici potekal prvi mednarodni alpinistični tabor v organizaciji Planinske zveze Jugoslavije, ki so se ga udeležili plezalci sedmih držav in predstavnik mednarodne zveze UIAA. Takrat, točneje 11. aprila, sta Franček Knez in Iztok Tomazin v šestih urah opravila prvo prosto ponovitev Klina in podala oceno VII+/VI+. Knez in Tomazin sta se zanjo domenila že v južni steni Lotseja leto prej. "Za kakšen vzpon gre, najlepše govori ocena VII+/VI+ (po raztežajih: IV, IV, VII, V+, VI-, VII+, VI, VI+/VI-, IV-V, V-/III), še posebno, če vemo, da Knez navadno raje oceni za stopnjo niže kot, drugi", so o vzponu zapisali v Alpinističnih novicah v Delu.

Danes je smer opremljena s svedrovci in ocenjena s 6c+. Kako izgleda plezanje v njej pa si poglejte v spodnjem videu.

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.