Anton Sazonov - Tonač: zimski vzpon v Čopovem stebru leta 1968 (napovednik)

Objavljeno: 3. Februar 2023 - 18:45
Komentarji: 0 komentarjev

Od 31. januarja do 7. februarja 1968 so Stane Belak-Šrauf, Aleš Kunaver in Anton Sazonov - Tonač so kot prvi pozimi ponovili Čopov steber.

Zimski vzpon čez Čopov steber je predstavljal enega glavnih problemov vzhodnih Alp v sredini šestdesetih let. 

Po celoletnih pripravah za osvojitev tega cilja in ob napovedi nekajdnevnega lepega vremena so Šrauf, Kunaver in Tonač 31. januarja v zgodnjih jutranjih urah vstopili v steno. Razmere so bile za plezanje odlične in trdno so bili odločeni, da smer preplezajo v največ petih dneh, temu primerno imajo s sabo tudi hrane in opreme. Prvi dan so bivakirali na predvidenem mestu in tudi drugi dan je šlo vse kot po maslu. Optimistično so razmišljali, da jim bo morda uspelo le v štirih dneh. Žal so bili to računi brez krčmarja, saj so se tretji dan vzpona nad Luknjo začeli zbirati grozeči oblaki, četrtega dne pa je celo začelo snežiti. V Rdeči luknji so bivakirali noč in nato cel peti dan, saj je sneg padal vedno močneje in se usipal po steni, zato nadaljevanje ni bilo mogoče. Šesti dan se odločijo nadaljevati s plezanjem, čeprav je snežilo nepretrgoma in so morali plezati ob stalnem plazenju snega čez steno. Sedmi dan so bili le še petdeset metrov pod robom stene, a še vedno bližje dnu v Vratih.

Sočasno, ko so alpinisti v steni trepetali zaradi mraza, je od skrbi trepetala vsa slovenska planinska javnost. V pripravljenosti je bilo več kot petdeset gorskih reševalcev in helikopterska ekipa, a do plezalcev niso mogli zaradi velike nevarnosti plazov. O dogajanju so poročali tudi slovenski časniki ...

V spodnjem videu, ki ga je pripravil Peter Mikša in je le napovednik daljšega video prispevka se Tonač spomnija vsega zgoraj napisanega. 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.