Andrej Štremfelj - 60 let

Objavljeno: 17. December 2016 - 12:38
Komentarji: 0 komentarjev

Andrej Štremfelj je bil rojen na današnji dan leta 1956 v Kranju.

Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1972 in istega leta je postal član AO PD Kranj. Že na svoji prvi odpravi v Himalajo leta 1977 mu je uspel vzpon na osemtisočak Gašerbrum I. Kasneje je bil še na sedmih vrhovih višjih od 8000 m (Everest, Broad Peak, Gašerbrum II, Šiša Pangma, Južni vrh Kančendzenge, Čo Oju in Daulagiri), na štirih od teh po prvenstvenih smereh in na dveh v čistem alpskem stilu.

Na vrhu Everesta je bil dvakrat. Prvič mu je uspelo zaključiti delo Jugoslovanske odprave na zahodnem grebenu (1979) in tako je bil skupaj z Nejcem Zaplotnikom prvi Slovenec na najvišji gori sveta, leta 1990 pa je na vrh prišel še skupaj s svojo ženo Marijo - postala sta prvi zakonski par na "strehi sveta".

Naveza Štremfelj-Zaplotnik v prvem taboru na sedlu Lo La, takoj po vrnitvi z vrha Everesta. Vir: Andrej Štremfelj.

Andrejeva prva velika himalajska smer na alpski način je bil prvenstveni vzpon v južni steni Šiša Pangme (skupaj s Pavlom Kozjekom), svoj največji uspeh pa je dosegel samo pol leta po svojem drugem vzponu na Mt. Everest, ko sta z Markom Prezljem preplezala novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge. Za ta vzpon sta prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin.

V svoji štiridesetletni alpinistični karieri je bil na več kot dvajsetih odpravah v nepalski Himalaji, večkrat tudi kot vodja. Med drugim je opravil prve pristope na sedemtisočake Nyanang Ri, Menlungtse in Janak Chuli (vse po prvenstvenih smereh in v alpskem stilu) ter preplezal novo smer na najvišji sedemtisočak Gjačung Kang. Dvakrat je deloval kot inštruktor v šoli za gorske vodnike v Manangu in bil enkrat tudi vodja.

Andrej in Marija Štremfelj. Vir: www.stremfelj.si.

Plezal je tudi v Patagoniji (prvenstvena smer v severnem stolpu Paine), Pamiru (Pik Komunizma po stebru Bezzubkina), ZDA (Nos v El Capitanu) in bil na Denaliju ter Aconcagui.

Gorski vodnik je od leta 1982, mednarodno licenco pa si je pridobil leta 1997. V vlogi vodnika je med drugim preplezal tudi severni steni Eigerja in Matterhorna.

Vir in fotografije: ir in naslovna fotografija: Mikša Peter, Urban Golob: Zgodovina slovenskega alpinizma. Ljubljana 2013.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.