Enajst slovenskih plezalcev na EP

Objavljeno: 29. Junij 2017 - 14:07
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Manca Čujež, Planinska zveza Slovenije

V petek in soboto, 30. junija do 1. julija, se bo v italijanskem kraju Campitello di Fassa odvijalo Evropsko prvenstvo v težavnostnem in hitrostnem plezanju.

Na tekmovanju bo v obeh disciplinah nastopilo 89 plezalcev in 85 plezalk iz 21 držav. Nekateri med njimi, sploh tisti, ki imajo v načrtu tudi nastop na avgustovskem evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju in računajo na dobro uvrstitev v kombinaciji, se bodo pomerili v težavnostnem in hitrostnem plezanju.

Slovenske barve bo zastopalo sedem plezalk in štirje plezalci. V ženski konkurenci bodo nastopile Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno), v moški konkurenci pa Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Milan Preskar (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica). Pet slovenskih tekmovalcev se bo pomerilo v obeh disciplinah. Pri ženskah Janja Garnbret, Mina Markovič in Urška Repušič ter pri moških Domen Škofic in Jernej Kruder.

Mina Markovič bo branila naslov evropske prvakinje izpred dveh let, ko je na evropskem prvenstvu v Chamonixu premagala prav reprezentančno kolegico Janjo Garnbret, ki je potem nanizala serijo vrhunskih rezultatov v članski konkurenci, ki jih je kronala z naslovom svetovne prvakinje ter skupne zmagovalke svetovnega pokal v težavnosti v lanski sezoni. Med moškimi se v težavnosti pričakuje največ od Domna Škofica, prav tako lanskega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Izjave nekaterih članov slovenske ekipe za PZS pred odhodom na EP

Gorazd Hren - selektor slovenske reprezentance

"Priprave so letos potekale malenkost drugače, saj smo zelo veliko energije vložili v svetovni pokal v balvanih, ki poteka še zdaj. Zato tekmovalcev s posebnimi pričakovanji ne bi obremenjeval, saj se vsi dobro zavedamo, da ni preprosto kar preklopiti na težavnost, to je druga disciplina, ki potrebuje drugačne priprave. Kljub temu pa smo se seveda vzporedno pripravljali na sezono težavnosti in smo tudi takoj po bavanski tekmi v Vailu, ki je bila 9. in 10. junija, naredili dvodnevne priprave prav v Campitellu, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. Zdaj smo osredotočeni na evropsko prvenstvo in začetek sezone v težavnosti, zato večina zdaj trenira le težavnost. Letos smo že dosegli odlične rezultate v balvanih in verjamem, da jih bomo tudi v težavnosti."

Mina Markovič

"Slediti novim trendom, spreminjati slog in način plezanja ter biti iz leta v leto telesno konkurenčen vse močnejši mladi konkurenci, je svojevrsten izziv in naloga. Vendar se s pomočjo veselja do plezanja in volje ter seveda vseh izkušenj, ki sem jih nabrala skozi leta, uspešno spopadam s tem. Zasluge gredo seveda tudi trenerju in osebam, ki so mi oziroma mi še zdaj pomagajo pri treningu in pripravi. Res je, da sem se zadnja leta posvetila zgolj težavnosti, vendar sem letos za spremembo od preteklih let precej treninga spet posvetila balvanskemu plezanju, kljub temu da me na tekmah svetovnega pokala letos tam še niste videli. Razlog je predvsem sprememba pravilnika o šestih minutah časa pri težavnosti (prej osem minut), zaradi česar pričakujemo pojav bolj dinamičnih, težjih in bolj balvanskih smeri tudi v težavnosti. Evropsko prvenstvo za prvo tekmo sezone je zagotovo dvorezen meč, vendar se začetka sezone zelo veselim, sploh če mi bo služilo zdravje."

Janja Garnbret

"Na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem, saj imam lepe spomine izpred dveh let. Tudi počutim se bolj sproščeno, ker sem letos več pozornosti posvetila balvanskim tekmam in si ne ustvarjam pritiska, da moram zmagati, ampak še zmeraj si želim dobro plezati in dati vse od sebe. Lanska sezona mi daje veliko motivacije in upam, da mi jo uspe prenesti na tekmo, čeprav moja forma še ni takšna, kot je bila lani. Preskok z balvanov na težavnost jemljem kot izziv, čeprav mi je včasih težko, ker se tekme v težavnosti hitro bližajo, sama pa v tako kratkem času svoje forme ne morem spraviti na takšno, kot je bila lansko leto. Seveda bo razlika med tekmovalkami, ki so se pripravljale samo na težavnost, in tekmovalkami, ki smo tekmovale še v balvanih, ampak vse je odvisno od tipa smeri. Do tekme je še nekaj dni in iz tega lahko potegnem le najboljše."

Domen Škofic

"Na obeh dosedanjih evropskih prvenstvih sem imel smolo, ni mi še uspelo pokazati dobrega plezanja. Campitella se izredno veselim. Komaj čakam, da se začne sezona v težavnosti. Prva polovica leta zame ni bila najbolj posrečena, saj sem za saniranje poškodbe prsta porabil precej več časa, kot sem pričakoval. V balvanih se mi ni niti enkrat sestavilo in vsa potovanja so bila kar naporna. Rad bi poudaril, da je moja trenutna forma daleč od tiste lanske in zato nimam posebnih pričakovanj. Upam, da se mi uspe uvrstiti v finale, tam je pa vse mogoče. Definitivno je bilo super, da smo lahko nabrali nekaj občutkov pred tekmo. Campitello ima po mojem mnenju daleč najlepšo lokacijo od vseh tekem. Stena je vrhunska in ekstremno previsna. Ne vem, kako bo z občinstvom, ampak verjamem, da bo to ena boljših tekem. Veselim se!"

Program evropskega prvenstva  - Val di Fassa 2017

Petek, 30. junij
9.30 do 14.30 - kvalifikacije težavnost ženske in moški
21.00 -  finale hitrost ženske in moški (prenos V ŽIVO)

Sobota, 1. julij
11.15 - polfinale ženske in moški (prenos V ŽIVO)
21.00 - finale ženske in moški (prenos V ŽIVO)

Uradna spletna stran tekmovanja - Val di Fassa 2017>>>

Vir in naslovna fotografija: Planinska zveza Slovenije, Manca Čujež

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.