Vita Lukan evropska prvakinja na mladinskem EP!

Objavljeno: 2. Oktober 2017 - 16:17
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Klemen Kejžar; vir: PZS

Od 28. septembra do 1. oktobra je v ruskem Permu potekalo evropsko mladinsko prvenstvo v težavnostnem in hitrostnem plezanju.

Slovenska mladinska reprezentanca nadaljuje s trendom doseganja medalj na največjih tekmovanjih. Tokrat je blestela Vita Lukan, članica ŠPO Radovljica, ki je bila najboljša v kategoriji kadetinj in se veselila naslova evropske prvakinje. Tekma je štela tudi za mladinski evropski pokal, kjer je Vita z najboljšim dosežkom potrdila tudi skupno zmago v tem tekmovanju. Mlada Radovljičanka si je s tem dosežkom zagotovila tudi nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo naslednje leto v Buenos Airesu. Tam bo nastopila tudi Lučka Rakovec, ki si je ta dosežek zagotovila na v kombinaciji na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Vita Lukan je po izjemnem dosežku za Planinsko zvezo Slovenije povedala: "Že po dobrih kvalifikacijah in polfinalu sem vedela, da sem konkurenčna najboljšim. Zelo sem zadovoljna z izidom tekme, predvsem zaradi relativno sproščenega plezanja v finalu, ki mi je omogočilo osredotočen in premišljen nastop. Najbolj me veseli, da sem na vrhu finalne smeri res uspela dati vse od sebe, kar da tej zmagi še večjo vrednost, saj so bile razlike med finalistkami zelo majhne in so odločale že malenkosti. Resnično bi si težko predstavljala boljši zaključek mladinske sezone, saj mi je zlata medalja na tej tekmi poleg naslova mladinske evropske prvakinje prinesla tudi prvo mesto v skupnem seštevku evropskega pokala. S tem je evropska mladinska sezona za to leto končana, novembra pa je na sporedu še članski svetovni pokal v Kranju, ki se ga že zelo veselim."

Med kadetinjami je v finalu nastopila tudi Mia Krampl, ki je zasedla končno 5. mesto. Med kadeti se je s 4. mestom stopničkam približal Luka Potočar, Maja Majcen je bila med starejšimi deklicami peta, prav tako je bil med starejšimi dečki peti Andrej Polak, Tjaša Slemenšek.

"Evropsko prvenstvo je bilo za našo reprezentanco uspešno. Vita je med kadetinjami postala evropska prvakinja v težavnosti, kar je vrhunski dosežek. Poleg tega sem vesel tudi, da se je v finale tekme uvrstilo sedem naših predstavnikov. Imeli smo pet tekmovalcev med prvo peterico, kar je zame pomemben podatek. Zadovoljen sem, da imamo predstavnike naše reprezentance na olimpijskih igrah, kar se mi zdi zelo pomembno za prepoznavnost mladinske reprezentance in plezanja v Sloveniji nasploh." je po koncu prvenstva vtise strnil selektor slovenske mladinske reprezentance Anže Štremfelj.

Slovenske uvrstitve na mladinskem evropskem prvenstvu - Perm 2017

Mladinke: 7. Tjaša Slemenšek
Kadeti: 4. Luka Potočar
Kadetinje: 1. Vita Lukan, 5. Mia Krampl, 8. Lučka Rakovec, 12. Urška Repušič
St. dečki: 5. Andrej Polak, 20. Anej Batagelj,
St. deklice: 5. Maja Majcen, 11. Letija Fajfar

Vir: Planinska zveza Slovenije

Naslovna fotografija: Klemen Kejžar, vir: Planinska zveza Slovenije

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.