Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku tudi paraplezalna reprezentanca

Objavljeno: 5. September 2018 - 08:53
Komentarji: 0 komentarjev

Jutri, 6. septembra, se v Innsbrucku začenja svetovno prvenstvo, največji športnoplezalni dogodek plezalne sezone, na katerem bo tudi močna slovenska paraplezalna reprezentanca, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika. Ekipo letos sestavljajo trije člani, veterana tekmovanj Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, ter novinec Matej Arh v kategoriji RP1, ki pa še čaka na zeleno luč po poškodbi zapestja. Naj spomnimo, da se je slovenska paraplezalna reprezentaca z obeh preteklih svetovnih prvenstev v paraplezanju vrnila s kolajno.

"Glede na letošnje rezultate smo pred svetovnim prvenstvom kar optimistični. Menim, da sta Tanja in Grega v najboljši formi do zdaj in tudi zadnje mesece zelo intenzivno treniramo. Glede ciljev bi bil previden, tako da bom zadovoljen z uvrstitvijo v finale, kamor gredo le najboljši štirje po kvalifikacijah, od tam pa je vse odprto. Letos je namreč na SP največ neznank - udeležba je največja do zdaj in tekmovalcev iz ZDA in Japonske ne poznamo, pa tudi mnogi drugi se niso udeležili poletnih tekem. Druga novost je, da je po težavah v Parizu 2016, ko je tik pred zdajci odpadlo več kategorij, letos prišlo do menjavanja in združevanja kategorij, ki so postale zelo neenakovredne. Ampak to je treba sprejeti in na tem delati v prihodnje. Prepričan sem, da je za Tanjo in Grega ob optimalnem nastopu in kančku sreče dosegljivo tudi zlato. Če bo Matej dobil bitko s časom, pa bo tudi zanj dosegljiv najmanj finale," je razložil selektor Jurij Ravnik.

Ravnik je tudi trener gluhoslepe plezalke Tanje Glušič (AK Ravne), ki je leta 2014 v Gijónu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa ni nastopila. O pripravljenosti in pričakovanjih svoje 22-letne varovanke s Prevalj je povedal: "Tanja je letos odlično pripravljena in glede na raven plezanja kar nekaj stopnic višje kot v preteklosti. Izboljšala sva vse elemente plezanja, se je pa v njeni kategoriji zelo dvignila težavnost in zmagati ni več tako lahko. Tanja je bila zaradi Pariza zelo razočarana, tako da se letošnjega nastopa nestrpno veseli. Upamo, da bodo postavljavci naredili dobre smeri. Tanja je namreč med najmanjšimi tekmovalkami in zaradi slabovidnosti ne more plezati dinamično, zato so ji predolgi gibi lahko nerešljiv problem. Želimo si predvsem pravične tekme, kjer bi lahko pokazala svojo pripravljenost."

Tako kot Glušičeva se je zmage in drugega mesta letos veselil tudi Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki se je s svetovnega prvenstva Pariz 2016 vrnil z bronasto kolajno, tretji je bil tudi lani v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Glede na prejšnje svetovno prvenstvo v Parizu lahko rečem, da je konkurenca iz leta v leto večja. Paraplezanje pridobiva na razpoznavnosti, tako da je vsako leto več tekmovalcev. Letos so na prvih dveh tekmah sezone manjkali Angleži, tudi aktualnega svetovnega prvaka iz Pariza ni bilo, tako da je težko govoriti, kakšna konkurenca se obeta. Ne obremenjujem se s konkurenco, ampak se posvečam svojemu delu," je izpostavil 29-letni Škofjeločan, optimističen pred vrhuncem sezone: "Imam multiplo sklerozo. To pomeni, da moram imeti pred tekmo telo zelo spočito. Na roko mi gre tudi urnik tekmovanja, ker imamo kvalifikacije v torek, finale pa v četrtek. V letošnji sezoni sem spet začel sodelovati z Romanom Krajnikom, tako da sva odlično tempirala formo pred svetovnim prvenstvom."

Slovenskim adutom želimo kar najuspešnejše in sproščene nastope na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, 29. in 30. septembra pa se že veselimo, da bomo za naše junakinje in junake lahko navijali tudi na domači tekmi v Kranju.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.