Mia Krampl do druge olimpijske vozovnice za Slovenijo

Objavljeno: 2. December 2019 - 14:23
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Eddie Fowke, IFSC

V olimpijskih kvalifikacijah si je v ženskem finalu v internem slovenskem dvoboju olimpijski nastop v Tokiu priborila Mia Krampl. Nastop na igrah si je že na svetovnem prvenstvu priborila Janja Garnbret.

Francoski Toulouse je od 28. novembra do 1. decembra 2019 gostil kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. Od slovenskih udeležencev kvalifikacij smo največ pričakovali od dvojice Mia Krampl in Lučka Rakovec, ki sta se borili še za drugo prosto mesto za Slovenijo v ženski konkurenci na naslednjih poletnih olimpijskih igrah. Obe tekmovalki sta bili najprej uspešni v petkovih kvalifikacijah, iz katerih se je v nedeljsko finale uvrstilo osem najboljših tekmovalk. Že po kvalifikacija je bilo znano, da ima Slovenija že zagotovljeno drugo kvoto za nastop na OI, v finalu pa smo čakali le še na odgovor, katera od slovenskih tekmovalk bo boljša v finalu. Po prvih dveh disciplinah je bolje kazalo Lučki Rakovec, Mia Krampl pa je z najboljšim rezultatom v težavnosti na koncu v zmnožku vseh treh rezultatov za pet točk oz. eno mesto premagala kolegico iz reprezentance.

"Tega nisem pričakovala, na tekmo sem prišla odplezat vse tri discipline, kolikor dobro jih lahko. Ker imam še vedno pri hitrosti in balvanih kar nekaj pomanjkljivosti, me je presenetila že uvrstitev v finale, končno tretje mesto pa sploh. Imela sem malo sreče, da sem res dobro odplezala težavnost in tam dobila prvo mesto, kar me je rešilo," je po podelitvi vtise strnila 19-letna Gorenjka Kramplova, še malce objokana: "To so bile bolj solze žalosti kot sreče, saj je Lučka moja zelo dobra prijateljica in sem vedela, kako si tudi ona to želi, ampak tekma je tekma." Osemnajstletna Ljubljančanka Rakovčeva pa je dodala: "Zagotovo je težko, a smo že pred tekmo vedeli, da se bo izšlo le zame ali za Mio. Žal mi v finalu ni uspelo sestaviti dobrega nastopa in se nisem uvrstila na olimpijske igre, a sem še vedno vesela za Mio, čeprav sem res razočarana nad to tekmo."

V moškem delu kvalifikacij sta Slovenijo zastopala Jernej Kruder in Anže Peharc, ki pa sta bila daleč od uvrstitve na igre v Tokiu.

V ženski konkurenci je bila najboljša Japonka Futaba Ito (28 točk), druga je bila Francozinja Julia Chanourdie (30) in tretja Mia Krampl (49). Pri moških je zmagal Japonec Kokoro Fujii (20 točk), drugi je bil Čeh Adam Ondra (24), tretji pa še en japonski tekmovalec Meichi Narasaki (28).

Nastope na OI v Tokiu si je v Toulusu zagotovilo po šest tekmovalk in tekmovalcev. V ženski konkurenci so se na igre poleg Mie Krampl uvrstile še Julia Chanourdie (FRA), Julia Kaplina (RUS), Kyra Condie (ZDA), Laura Rogora (ITA) ter YiLing Song (KIT). Pri moških pa so se na igre uvrstili Adam Ondra (ČEŠ), Bassa Mawem (FRA), Jan Hojer (NEM), YuFei Pan (KIT), Alberto Gines Lopez (ŠPA) ter Nathaniel Coleman (ZDA).

Končni rezultati - ŽENSKE>>>

Končni rezultati - MOŠKI>>>

Slovenija je tako že zapolnila kvoto dveh tekmovalk za nastope na IO Tokio 2020. V moški konkurenci smo trenutno brez predstavnika, vendar možnosti še obstajajo. Na igre se bodo uvrstili še prvaki oziroma najboljši tekmovalci s kontinentalnih prvenstev, ki še niso uvrščeni na OI. Slovenski tekmovalci imajo tako še nekaj možnosti, da si nastop zagotovijo z vrhunskim rezultatom na Evropskem prvenstvu v olimpijski kombinaciji, ki bo konec meseca marca 2020.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Naslovna fotografija: Eddie Fowke, IFSC

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.