Janja Garnbret svetovna prvakinja v balvanih in finalistka olimpijske kombinacije

Objavljeno: 14. September 2018 - 21:37
Komentarji: 0 komentarjev

Potem ko je Janja Garnbret v Innsbrucku že postala svetovna podprvakinja v težavnosti, je slovenska športnoplezalna junakinja 14. septembra osvojila tudi tako želeno svetovno krono v balvanskem plezanju. Z odlično bero v obeh disciplinah in solidnim rezultatom v hitrosti si je 19-letna Korošica priplezala vstopnico tudi za premierno izvedbo olimpijske kombinacije, ki bo na sporedu v nedeljo.

"Finale je bil super težak, a bilo je čudovito. Izjemno vesela sem zlate kolajne, to, o čemer sem že dolgo sanjala, se mi je končno uresničilo." (Janja)

Janja Garnbret (Šaleški AO), ki se ji je 8. septembra naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju izmuznil za osem sekund, si je le slab teden pozneje priplezala svetovno lovoriko v balvanih. Dominantna že v kvalifikacijah in polfinalu je 19-letna Korošica na svojem prvem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju tudi v finalu pokazala, da je razred zase in si tako že pred zadnjim balvanskim problemom priplezala zmago. "Finale je bil super težak, a bilo je čudovito. Izjemno vesela sem zlate kolajne, to, o čemer sem že dolgo sanjala, se mi je končno uresničilo," je sijala nova svetovna prvakinja v balvanih, ki je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmagama in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu, lani pa bila druga. Srebra se je veselila Japonka Akiyo Noguchi, tretja na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, brona pa balvanska evropska prvakinja, Srbkinja Staša Gejo.


Janji Garnbret se je uresničila neizmerna želja in prvič postala tudi svetovna prvakinja v balvanih.

Garnbretova si je z izjemnima rezultatoma v balvanih in težavnosti ter 47. mestom v hitrosti - s časom 10,624 sekunde je postavila svoj osebni rekord - zagotovila vstopnico v finale kombinacije vseh treh diciplin, ki bo prvič izpeljana v olimpijskem formatu. V nedeljo se bo za piko na i svetovnega prvenstva v športnem plezanju pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev v vseh treh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. 

V polfinalu je dala vse od sebe tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki si je z enim osvojenim vrhom in eno cono na svoji prvi svetovni preizkušnji priplezala dvanajsto mesto. "V steni se nisem počutila najbolje, a glede na moje prvo svetovno prvenstvo je dvanajsto mesto povsem solidno. Seveda sem si želela več, a bo treba počakati - k sreči bo priložnost že naslednje leto," je vtise strnila 23-letna Ljubljančanka, letos peta v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je v Innsbrucku nastopila v vseh treh disciplinah.

Jutri balvanski polfinale čaka tudi moške, vanj od slovenskih predstavnikov vstopata Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), vodilni po kvalifikacijah, in Gregor Vezonik (AK Ravne) z 11. rezultatom kvalifikacij.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO PD Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 81.

Foto: IFSC

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.