Janja Garnbret svetovna podprvakinja

Objavljeno: 8. September 2018 - 21:41
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: IFSC

Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je v ženskem finalu težavnostnega plezanja Janja Garnbret Sloveniji priplezala srebrno medaljo.

Prvi finalni večer na letošnjem svetovnem prvenstvu je pripadel plezalkam v težavnosti, v katerem smo imeli kar dve predstavnici. Vse oči so bile uprte v dvoboj med domačinko Jessico Pilz in našo šampionko, branilko naslova, Janjo Garnbret, ki sta bili do finalnega plezanja popolnoma izenačeni. V finalu sta obe dosegli vrh smeri, vendar je bila Avstrijka 11 sekund hitrejša in se veselila naslova svetovne prvakinje. Tretja je bila izkušena Korejka Jain Kim. Na odlično sedmo mesto se je uvrstila druga slovenska predstavnica v finalu Mia Krampl, ki je dosegla svoj najboljši rezultat na članskih svetovnih prvenstvih.

Če opišemo bolj podrobno dvoboj med Jessico Pilz in Janjo Garnbret. V letošnji sezoni je Avstrijka edina, ki je pokazala dovolj dobro pripravljenost, da pleza ob boku naši tekmovalki. To se je pokazalo tudi na tekmi svetovnega prvenstva, kjer Pilzovi pred domačo publiko ni manjkalo motivacije. Pravila so jasna, saj že nekaj let v težavnostnem plezanju v primeru izenačenosti v predtekmovanju, o prvem mestu v finalu odloča čas plezanja. Danes se je prav v dvoboju med našo in avstrijsko tekmovalko pokazalo, kako pomembna je taktika plezanja v ključnih trenutkih. Do vpenjanja zadnjega kompleta finalne smeri je bila Garnbretova še 19 sekund pred Avstrijko. Res je, da sta za vpenjanje zadnjega kompleta uporabili različno mesto, vendar je bilo na oprimku, kjer so ju do vrha smeri ločili le še štirje gibi, še vedno 12 sekund prednosti za Janjo. V zadnjih, na koncu ključnih gibih, je več samozavesti pokazala Pilzova in vrh smeri vpela 11 sekund hitreje (1:33 do zaključka plezanja), kot naša plezalka (1:22 do zaključka plezanja). Avstrijka se je prav zaradi bolj učinkovitega plezanja v zadnjih štirih gibih, kjer je pred Garnbretovo pridobila kar 23 sekund, veselila naslova svetovne prvakinje.

Seveda je treba Janji Garnbret iskreno čestitati za nov vrhunski dosežek ter tudi strokovnemu timu, s selektorjem Gorazdom Hrenom na čelu. Tokrat pa lahko čestitamo tudi Romanu Krajniku, slovenskemu strokovnjaku, ki skrbi za pripravo avstrijske ekipe.

Rezultati - finale težavnost ŽENSKE>>>

Jutri imamo nov razlog za spremljanje svetovnega prvenstva, saj se bosta v zaključnih bojih težavnostnega plezanja za visoka mesta borila Domen Škofic in Luka Potočar. Ob 13. uri bo na sporedu polfinale, ob 19. uri pa finale. Prenos si boste lahko ogledali V ŽIVO na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje - IFSC.

Naslovna fotografija: IFSC TV

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.