Janja Garnbret do druge zaporedne zmage

Objavljeno: 14. Julij 2017 - 10:37
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Luka Fonda

Uspeh slovenske reprezentance je s prvo uvrstitvijo v finale med članicami dopolnila Mia Krampl.

V Chamonixu je v sredo in četrtek, 12. in 13. julija, potekala druga tekma za svetovni pokal v težavnostnem plezanju. Na prizorišču, ki spada med najbolj priljubljene pri tekmovalcih, je drugo zaporedno zmago dosegla Janja Garnbret, ki je ponovno edina od vseh tekmovalk in tekmovalcev dosegla vrh smeri v predtekmovanju in finalu. Garnbretova je pred dvema letoma v kraju pod Mont Blancom začela tekmovalno pot v članski konkurenci. Takrat je pri šestnajstih letih s srebrno medaljo na evropskem prvenstvu skupaj z Mino Markovič poskrbela za zgodovinsko dvojno zmago slovenske reprezentance. Včeraj sta poleg naše tekmovalke vrh smeri dosegli še Jain Kim in Anak Verhoeven. Zaradi boljšega rezultata v polfinalu je drugo mesto zasedla Korejka, tretja pa je bila Belgijka. Slovenski uspeh je svojim prvim finalom in končnim sedmim mestom dosegla šestnajstletna Mia Krampl, ki letos prvič nastopa v članski konkurenci.

V moški konkurenci tokrat med osmimi finalisti ni bilo slovenskega predstavnika. Tako kot v ženski konkurenci je tudi moški finale zaznamovala prelahka smer, saj so kar štirje tekmovalci dosegli vrh smeri, zaradi enakega rezultata v vseh krogih predtekmovanja pa je o zmagovalcu odločalo nepriljubljeno pravilo, čas plezanja. Največ sreče pri tem je imel Marcello Bombardi, ki se je veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu, na drugo in tretjo stopničko pa sta stopila Japonca Keiichiro Korenaga in Yuki Hada.

Drugi slovenski tekmovalci so tekmovanje končali v polfinalu oz. kvalifikacijah. Mina Markovič in Domen Škofic sta s 13. mestom prvič letos ostala brez finalnega nastopa, kar je bilo zanju razočaranje. Zelo dober nastop je uspel še eni debitantki v naši ekipi Viti Lukan, ki se je uvrstila na 14. mesto. Tako je imela Slovenija vse štiri predstavnice v prvi petnajsterici v konkurenci triinšestdesetih tekmovalk. V kvalifikacija sta s tekmovanjem zaključila Martin Bergant, ki je s 27. mestom za las zgrešil polfinalni nastop in Milan Preskar, ki je tekmovanje končal na 48. mestu.

Izjave slovenske ekipe za Planinsko zvezo Slovenije

Janja Garnbret

"V Chamonixu sem začela tekmovati med članicami in to je že od takrat moja najljubša tekma, tako zaradi množice gledalcev in odličnega vzdušja kot super glasbe. Vedno z veseljem plezam tu v vseh smereh, najbolje je vsakič v finalu. Tokrat sem opravila odlično, do vrha preplezala vse štiri smeri, tako da si ne bi mogla želeti boljšega zaključka. Šele zdaj, po treh tekmah, se spet počutim kot težavnostna plezalka, spet sem nazaj v svoji najboljši formi. Fizična pripravljenost ni bila tolikšna težava kot glava, prav tako sem morala preskočiti z balvanov na težavnost, kar je bilo zahtevno."

Mia Krampl

"Izjemno vesela sem svoje prve uvrstitve v finale. Že v polfinalu sem se sprostila in odplezala tako, kot znam, zato je bil rezultat temu primeren, prav tako sem v finalu plezala sproščeno, saj nisem imela pričakovanj z rezultati. Vzdušje je bilo noro in nepozabno je bilo plezati pred tolikšno množico navijačev."

Gorazd Hren - selektor slovenske reprezentance

"Veseli me, da se je izšlo, kot se je, saj je bila finalna smer prelahka. Na srečo je bil polfinale dovolj težak, do vrha je priplezala samo Janja, da o zmagovalki ni odločal čas, ker tega ne maramo, saj imamo raje pošten boj in dovolj težke smeri za končno razvrstitev. Navdušen sem tudi nad Miinim plezanjem v pofinalu, kjer je odplezala dosti bolje kot prejšnje smeri, res je neverjeten dosežek, da je prišla v finale, ki ga je prav tako lepo odplezala in padla dosti visoko. Nad puncama v finalu sem danes res zelo navdušen."

Rezultati - svetovni pokal Chamonix 2017

  ŽENSKE (63 tekmovalk)     MOŠKI (83 tekmovalcev)  
1. Janja Garnbret (SLO) Vrh 1. Marcello Bombardi (ITA) Vrh
2. Jain Kim (KOR) Vrh 2. Keiichiro Korenaga (JAP) Vrh
3. Anak Verhoeven (BEL) Vrh 3. Yuki Hada (JAP) Vrh
4. Tina Johnsen Hafsaas (NOR) 37+ 4. Romain Desgranges (FRA) Vrh
5.  Jessica Pilz (AVT) 37 5. Loic Timmermans (BEL) 42+
6. Julia Chanourdie (FRA) 33+ 6. Sean McColl (KAN) 42
7. Mia Krampl (SLO) 32.5 7. Stefano Ghisolfi (ITA) 40+
8. Ivgeniia Kazbekova (UKR) 30 8. Yuval Shemla (IZR) 35+
       
13. Mina Markovič (SLO)   13. Domen Škofic (SLO)  
14. Vita Lukan (SLO)   27. Martin Bergant (SLO)  
      48. Milan Preskar (SLO)  

 

Vsi rezultati - ŽENSKE>>>

Vsi rezultati - MOŠKI>>>

Nalsednja tekma za svetovni pokal bo 28. in 29. julija 2017 v Brianconu, še prej pa bodo Janja Garnbret, Mina Markovič in Domen Škofic tekmovali na svetovnih igrah v Wroclawu, katerih plezalni del bo potekal od 21. do 23. julija 2017.

Naslovna fotografija: Luka Fonda, Slovenia Climbing

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.