Plezalni bonton v plezalnih centrih

Objavljeno: 26. Marec 2018 - 11:41
Komentarji: 0 komentarjev

Kadar prvič obiščete izbrano dvorano, morate izpolniti vprašalnik o svojem znanju in zmogljivostih, ki je namenjen predvsem zagotavljanju varnosti. Da bi bilo plezanje prijetno, je ta gotovo najbolj pomembna. Še ena stvar, ki bistveno vpliva na doživetje, pa je gotovo bonton oziroma obnašanje v plezalnih prostorih. Na tega ob prihodu žal nismo posebej opozorjeni, četudi to pogosto ne bi bilo odveč.

Česa se izogiba "kulturen" dvoranski plezalec?

Predvsem takrat, kadar je v dvorani gneča, velja biti uvideven pri izbiri smeri. Preverite, ali vaša smer nima istega sidrišča ter istega vpenjanja kot plezalec, ki že pleza sosednjo smer. Če sta smeri zelo blizu in je "sosedova" višje težavnosti, velja nekoliko počakati tudi sicer. Na težji smeri bo plezalec morda naredil le tri gibe, medtem ko bi vi lahko prišli do polovice, in tako se bosta hitro znašla tesno eden ob drugem ali eden nad drugim – ob padcu katerega koli od vaju lahko pride do neprijetnega stika, ali pa si bosta enostavno napoti ter drug drugemu uničila koncentracijo. Plezanje v coni, kjer lahko nekdo drug pade (zlasti pri plezanju v vodstvu,) naj bo torej prva stvar, ki se ji izognete.

Varnost plezalca je na prvem mestu

Nepozorno varovanje in sedenje med varovanjem predstavljata drugo nevarnost. Osebo, ki med varovanjem sedi, bi moralo osebje opozoriti, ob ponovitvah pa po mnenju marsikoga tudi pospremiti iz dvorane. Povsem na mestu je, če takšno osebo dobronamerno opozorite tudi sami, kar na srečo marsikdo stori. Enako velja za nepozornost. Žal se pogosto zgodi, da za to nismo krivi povsem sami. Plezanje je za marsikoga družinski šport in v dvoranah so vedno družine z otroki, ki lahko motijo tako starše kot druge obiskovalce. Vsekakor je prav, da plezate skupaj z njimi, a kadar očka pleza in ga mama varuje, naj ti ne tekajo naokoli. Ob prihodu jim razložite, kje je varno območje za njihovo igro, in da naj ne hodijo naokoli po dvorani.

Kaj pa ščetkanje oprimkov?

Te si je zlasti pri težjih smereh potrebno očistiti, vendar ne za vsako ceno. Gotovo ste že opazili plezalca, ki ščetka oprimke, medtem ko pod njim kakšno sosednjo smer pleza nekdo drug. Oblaku magnezijevega prahu se ta enostavno ne more izogniti. Zakaj ne bi počakali, da ta plezalec napreduje in pod vami ni nikogar, šele nato pa se lotili čiščenja?


Slika: Emilie Lee

Kazanje mišic ni del plezanja v dvorani

Tisti del bontona, ki mu bodo nekateri takoj prikimali, drugi pa se bodo čudili, je gotovo obvezno plezanje v majici. Fantje, prihranite gole mišice za skalo. Ne zato, ker bi bil moteč gol trup sam po sebi, pa naj bo izoblikovan ali ne, poraščen ali depiliran. Majica ima svojo vlogo predvsem zaradi higiene. Tkanina vaš znoj vpije, če vam ta polzi po hrbtu in z višave kaplja na tla, pa se marsikdo počuti neprijetno.

Razlik med obiskovalci in osebjem ne bi smelo biti

Tako kot veljajo pravila za obiskovalce, morajo veljati tudi za osebje. V mnogih dvoranah se žal dogaja, da inštruktorji ne znajo utišati svojih mladih varovancev med treningom, da postavljalci postavljajo nove smeri med obratovalnim časom in tako s hrupom motijo obiskovalce, da postavljalci plezajo in nameščajo nove oprimke kar v zunanji obutvi, pa čeprav ob vhodu jasno piše, da so obvezni plezalniki, da čistijo oprimke sredi plezalnega urnika ... Če takšne stvari opazite, kar pogumno opozorite nanje – nenazadnje mora biti vodstvu v interesu, da se boste v dvorani počutili prijetno in se boste zato z veseljem vračali.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.