Prezelj, Novak in Česen preplezali smer Vse ali nič v zahodni steni Arjune

Objavljeno: 13. Julij 2017 - 13:08
Komentarji: 0 komentarjev

Konec letošnjega maja je v Indijo krenila alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017. Od ekipe, ki so jo sestavljali Urban Novak, Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik) in Aleš Česen (Alpski gorniški klub) smo glede na pretekle uspehe lahko pričakovali nove dobre vzpone kar se je tudi zgodilo. Že 20. junija smo s strani Planinske zveze Slovenije bili obveščeni o tem, da je navezi uspel glavni cilj: vzpon na Arjuno (6250 m).

Več podatkov ni bilo na razpolago vse do obsežnega poročila, ki ga lahko preberete tukaj.

Na naši strani torej zgolj faktografija:

Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017, Kašmir, indijska Himalaja

Trajanje odprave: od 24. 5. do 30. 6. 2017

Ekipa: Vodja odrave Urban Novak (AO PD Kamnik), Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Marko Prezelj (AO PD Kamnik)

Realizirani cilji:

P6013 (6038 m*); S greben, D (2. 6. 2017–4. 6. 2017), nova smer
Snežno-ledna smer. Dostopili smo po ledeniku zahodno od baze. Prvi bivak smo postavili na ledeniku slabih 5000 m visoko, drugi bivak pa na koncu ledenika na okoli 5500 m. Iz drugega bivaka smo se prvi dan povzpeli na koto visoko cca. 5700 m in si spotoma ogledali možnosti vzpona na sam P6013. Naslednje jutro smo splezali na plato zahodno od P6013, po katerem smo prečili pod SZ steno do S grebena. Po njem smo v dokaj spremenljivih razmerah splezali na sam vrh. GPS je pokazal 6038 m.

Arjuna (6250 m*); Vse ali nič (angl. All or nothing), ED+, 1400 m (16. 6. 2017–18. 6. 2017), nova smer
Kombinirana smer. V spodnjem delu smo v dobrih snežno-lednih razmerah plezali nenavezani. Prvi dan smo splezali še šest raztežajev kombiniranega terena, kjer so nam živce greli občasni plazovi. Bivakirali smo desno od glavne zajede, pod najtežjim delom smeri. Naslednji dan smo v osmih urah preplezali tri težke kombinirane raztežaje, ledni raztežaj in kar pozno v noč plezali nadaljnjih sedem snežnih raztežajev. Bivakirali smo tri raztežaje pod grebenom. Vrh smo dosegli naslednji dan okoli poldneva in se še isti dan ob vrvi spustili po smeri vzpona. GPS je na glavnem vrhu Arjune pokazal 6250 m. To je bil drugi vzpon na glavni vrh, prvi v alpskem slogu.
*Višine smo izmerili s sistemom Delorme.

Ekipa: Marko Prezelj, Urban Novak in Aleš Česen.

Kratka zgodovina plezanja na P6013 in Arjuno
Prvi vzpon na P6013 so opravili Poljaki leta 1979 (Krzysztof Lozinski, Stanislaw Gorgon, Jan Marczak, Józef Makinia in Stanislaw Pelczarski). Istega leta sta v Arjuni poskusila Poljaka Jacek Szczpanski, Jan Oficjalski. Ko se po štirih dneh nista vrnila, je Janova žena Barbara, ki je bila z njima v baznem taboru, začela z iskanjem. Po osmih dneh, ko ni našla sledi za pogrešanima plezalcema, se je odločila za sestop, ki je bil zgodba zase. Močno onemoglo je po 10 dneh od sestopa iz baznega tabora našel lokalni lovec.

Poljaki so se na območje vrnili leta 1982, ko so uspeli splezati na J vrh Arjune (Waclaw Otreba, Janusz Bartos in Piotr Puzyrewski). Na vrh so splezali po V grebenu.

Leta 1983 sta v alpskem slogu prek Z stene na J vrh Arjune splezala Tomasz Bende in Przemyslaw Piasecki. Istega leta so Miroslaw Dasal, Jerzy Barszczewski in Zbigniew Skierski splezali preko Z stene Arjune na njen glavni vrh. V spodnjih 500 m so namestili fiksne vrvi.

Leta 1994 so dolino z namenom plezanja na Arjuno obiskali tudi nemški alpinisti. Z enakimi cilji sta se v dolino leta 2016 podala tudi ameriška alpinista Jeff Shapiro in Chris Gibisch. Zaradi neugodnih razmer v Z steni Arjune sta svojo pozornost preusmerila na J steno Brammaha II, kjer sta uspela preplezati novo smer in tako opravila tretji vzpon na vrh.

Vir: pzs.si.

Fotografije: arhiv odprave (Prezelj, Novak, Česen).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.