Andrej Štremfelj, prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke 2018

Objavljeno: 12. Junij 2018 - 10:40
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 2009 so začeli podeljevati nagrado zlati cepin za življenjsko delo. Nekako logično, saj so vsi tisti, ki so današnjemu pogledu na alpinizem in alpinizmu samemu dali najbolj prepoznavno podobo,  dosegli veličino, ki ji v enem samem človeškem življenju ne moremo več ničesar dodati. Ljudje, ki so svojim načinom razmišljanja naredili tisto, česar si drugi niso upali. Ljudje, ki so videli korak dlje od tistega, kar je bilo in je zgolj 'tukaj in zdaj'. Vzorniki. Učitelji. Mojstri.

Ravno v besedi 'mojster', ki jo je lani v sijajnem zapisu o prejemniku nagrade PZS za življenjsko delo Andreju Štremflju uporabil Mark Prezelj, se skriva bistvo vsega, kar Andrej Štremfelj je. Seveda je javnosti najbolj znan kot plezalec, ki je v svoji karieri dosegel več, kot je verjetno pričakoval od samega sebe. In vendar se za njim skriva še večje mojstrstvo. Andrej je v prvi vrsti mojster življenja, saj je vedno znal krmariti med družino, poklicem in poslanstvom. Med vsemi tremi se skriva toliko čeri, da se le redkim, ki stvari počnejo na tako visoki ravni, kot on, posreči voditi mimo njih svojo življenjsko ladjo, ne da bi jo pri tem odrgnili ali pa se določenim vodam preprosto izognili, da bi lahko bolj mirno pluli v drugih vodah. Kar je seveda veliko lažje. Ravno to je tisto, kar ga dela tako velikega, da se ob vsem naštetem njegovi izjemni plezalni dosežki izkažejo za morda ne najvišje vrhove, ki jih je preplezal in se z njih zmerom tudi vrnil nazaj. Srečen, izpolnjen in poln navdiha, ki ga je bil in ga je še zmeraj pripravljen deliti z drugimi. Tudi kot mentor, učitelj in predvsem zgled mladim generacijam, ki šele prihajajo. S svojim načinom življenja in miselnostjo, ki je dimenzija sama zase.

Mojster Andrej Štremfelj bo letos postal deseti v vsej zgodovini, ki bo prejel zlati cepin za življenjske dosežke. Povsem upravičeno ga je komisija postavila ob bok imenom, kot so Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Wojciech Kurtyka in Jeff Lowe. Imena na tem seznamu govorijo sama zase. In Andrej Štremfelj, ki je bil ves čas tam, le na seznamu se je znašel šele letos, prav tako.

Mojster Štremfelj je tudi najmlajši dobitnik zlatega cepina za življenjske dosežke do zdaj. Kot da bi žirija vedela, da leta pri njem niso nič drugega, kot samo številke. In te se ne iztečejo nikoli.   

Jure K. Čokl

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.