Skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC 2018

Objavljeno: 28. Marec 2018 - 21:52
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Jure Golob

V Innsbrucku je od 17. do 18. marca 2018 potekala skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje.

Zasedanja nacionalnih panožnih zvez s področja športnega plezanja sta se udeležila tudi predstavnika Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Jure Golob in Urban Primožič. V nadaljevanju predstavljamo vsebinsko poročilo, ki ga je pripravil Urban Primožič.

Uvodoma sta potekali delavnici, in sicer prva na temo organizacije mednarodnih tekmovanj. Predstavljena je bila strategija izvedbe svetovnega prvenstva v Innsbrucku leta 2018. Celoten projekt zajema izdelavo plezalnega centra v 2017, izvedbo svetovnega mladinskega prvenstva 2017 in svetovnega članskega prvenstva 2018. Celoten plezalni center je stal 12 milijonov evrov in je bil financiran s strani mesta Innsbruck, regijskih sredstev in državnih sredstev. Ocenjen proračun za izvedbo svetovnega prvenstva v letošnjem letu znaša tri milijone evrov. Vsekakor so te številke za Slovenijo in večino ostalih članic nedosegljive. Druga delavnica je bila o strateškem načrtovanju – predstavili so, kako naj bi zveze pripravile načrt oz. strategijo delovanja. Določitev vizije, ciljev, nalog ipd. Predstavitev je bila zelo splošna.

Na delavnici o tekmah IFSC v Evropi smo govorili o idejah, kako v Evropi izboljšati oz. premakniti tekmovanja na višjo raven. Na tekmah evropskega mladinskega pokala in prvenstva v balvanih naj bi se čas plezanja v kvalifikacijah (ki potekajo po sistemu flash) podaljšal z 90 na 105–110 minut. Finale bi se izvedel z 10 finalisti po sistemu polfinala na SP (trenutno je šest finalistov in se izvaja po sistemu finala na SP). V evropskem mladinskem pokalu in na prvenstvu v hitrosti se pravilo nepravilnega štarta v kvalifikacijah pri mladincih ne bi upoštevalo tako kot pri članih. Tekmovalec, ki bi naredil napačni štart, bi vseeno lahko nastopil še v drugi smeri. Trenutni sistem je namreč kaznoval tekmovalce, ki so naredili napačni štart v prvi kvalifikacijski smeri in bili diskvalificirani. Glede evropskega mladinskega pokala je želja po realizaciji koledarja, ki bi bil določen za dve leti vnaprej. To bi številnim zvezam olajšalo načrtovanje. Največje število tekem za posamezno disciplino v evropskem mladinskem pokalu bi bilo štiri. Določi se fiksno obdobje za izvedbo prvenstev – npr. vedno v avgustu ipd. Mladinski pokali in svetovni pokali članov se lahko prekrivajo – to bi razbremenilo koledar, ki je v zadnjih letih močno natrpan. Mladinska prvenstva in članski pokali se ne bi smeli prekrivati. Za članski svetovni pokal je želja, da bi se starostna meja za nastop dvignila na 18 let. Uvedel naj bi se tudi povsem nov evropski pokal za člane. Starostna omejitev bi bila 16 let. Namen je, da bi se mladim olajšalo prehod iz mladinskih pokalov v svetovni članski pokal. Prav tako se bo verjetno v prihodnosti pojavila potreba predtekmovanja za svetovni pokal, predvsem pri balvanih, kjer je bilo lani na posamezni tekmi že preko 170 tekmovalcev.
 
Na skupščini evropske zveze IFSC je bil v odbor IFSC EU izvoljen edini kandidat, Rus Chernyshev Evgeniy, ki je že lani kandidiral za mesto podpredsednika v odboru. Sprejeta so bila poročila in proračun, prav tako je bil sprejet skupni sklep za zavrnitev predloga IFSC glede uvrstitve enega kandidata na olimpijske igre prek skupnega seštevka kombinacije svetovnega pokala. Točen sistem točkovanja skupnega seštevka sploh še ni bil določen in bi se definiral po sprejetju predloga, kar je bilo za večino delegatov nedopustno.
 
Na skupščini IFSC je bila obširna razprava glede pristojbine za področje paraplezanja, predvsem pa so bile skoraj vse zveze proti sprejetju predloga za plačilo letne kotizacije 2500 evrov. Na koncu je bil doseže dogovor za sprejetje drugega predloga, da se namesto vsote 2500 evrov, ki jo plačajo panožne zveze, zagotovi sredstva v višini 25.000 evrov znotraj obstoječega proračuna IFSC. Predlog je bil tudi sprejet. Glede pristojbine za organizacijo tekem svetovega pokala v športnem plezanju ni bilo velikega interesa za zavrnitev predloga. Po besedah IFSC ni prišlo do povišanja tega zneska, ampak samo do vsote vseh trenutnih pristojbin, čeprav sta naša predstavnika predstavila dejanske stroške tekme SP Kranj, ki znašajo 19.000 evrov. Ostale zveze se niso preveč razburjale glede tega predloga. Izglasovalo se je povišanje pristojbine na 24.500 evrov v letu 2018 in v 2019 še za dodatnih 1000 evrov na 25.500. Svetovno mladinsko prvenstvo bo letos v Moskvi (prvotno je bilo načrtovano v Kanadi). Leta 2019 bo v Franciji organizirano mednarodno šolsko tekmovanje za plezalce, rojene od 2001 do 2004. Svetovno mladinsko prvenstvo 2019 bo v Arcu. Skupščina IFSC 2019 pa je potrjena na Japonskem.
Glede seminarja za mednarodne postavljavce je bila predstavljena ideja po spremembi sistema, kjer se licenco za mednarodne postavljavce ne bo več dobilo prek opravljenega seminarja, ampak samo prek opravljanja asistenc na svetovnih pokalih. Sama ideja glede spremembe ni slaba, vendar se lahko zgodi, da bo že tako zaprta skupina postavljavcev postala še bolj zaprta, saj bodo postavljalci lahko nadzorovali, kdo opravlja licenco. Na seminarju je veliko drugih zvez izkazalo veliko zanimanja za seminar. Cilj je, da se dopis s podpisi zvez (na tem področju že sodelujemo z Belgijci), ki podpirajo naš predlog, da želimo izvesti seminar, naslovi na IFSC. Če bo IFSC vseeno spremenil način pridobitve naziva z opravljanjem asistenc na SP, lahko izkoristimo svetovni pokal v Kranju in tudi Triglav The Rock, da povabimo mednarodne postavljalce, ki bi našim postavljavcem omogočili opravljanje asistence in pridobitev naziva mednarodnih postavljavcev.
 
Pripravil: Urban Primožič, Komisija za športno pelzanje, PZS
 
Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.