Katja Kadič v Vailu do uspeha kariere

Objavljeno: 12. Junij 2017 - 09:06
Komentarji: 0 komentarjev

Za najboljši slovenski izid na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v ameriškem Vailu je tokrat poskrbela 21-letna Katja Kadič, ki je s petim mestom vpisala najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Janja Garnbret in Jernej Kruder sta pristala tik pod robom finala na sedmem in osmem mestu.

Četrti Slovenec na tekmi Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je svoj nastop končal v kvalifikacijah na 29. mestu. Garnbretovo, ki se prvič v tej sezoni ni uvrstila v finale, in Jerneja Krudra (ŠPO PD Celje Matica) so malenkosti ločile od napredovanja v zadnji krog tekmovanja.

"S slabšo predstavo v petek sem se za las uvrstila v polfinale. V polfinale sem vstopila z mislijo, da nimam ničesar izgubiti, ter odplezala sproščeno. Ko sem v polfinalu zadržala vrh četrtega balvana, še sama nisem mogla verjeti, da sem preplezala vse štiri balvane, kar je bilo kasneje dovolj za moj drugi finale na tekmah svetovnega pokala," se je razveselila Ljubljančanka Katja Kadič (PK Škofja Loka), ki je slast finala svetovnega pokala nazadnje okusila pred dvema letoma v Münchnu, kjer je zasedla šesto mesto, odlično formo pa je pred domačim občinstvom pokazala na tekmi Triglav The Rock Ljubljana, kjer je morala premoč priznati le Garnbretovi.

Janji Garnbret (Šaleški AO), ki je letos v balvanih že dvakrat zmagala, enkrat osvojila srebro ter za uvod v sezono šesto mesto, se je tokrat finale za las izmaknilo. "Prvič v karieri sem končala tekmovanje zunaj finala. Ne vem, kako naj se počutim, ampak vem, da se je to enkrat moralo zgoditi. V kvalifikacijah sem se počutila odlično, v polfinalu pa se nisem znašla v prvih dveh balvanih in sem tako zaradi preveč poskusov končala na sedmem mestu. Ostajam pozitivna!" je dejala 18-letna Korošica, ki ohranja drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. 

Še tretjo zmago v tej sezoni je vpisala Britanka Shauna Coxsey, drugo in tretje mesto sta zasedli Japonki Akiyo Noguchi in Miho Nonaka, pred na tekmi najboljšo Slovenko se je uvrstila še Američanka Alex Puccio, šesterico finalistk pa je sklenila Švicarka Petra Klingler.

Pri moških je slavil Južnokorejec Jongwon Chon, japonska plezalca Meichi Narasaki in Yoshiyuki Ogata sta zasedla drugo in tretje mesto, Rus Aleksej Rubcov je bil četrti, tudi peto in šesto mesto sta zasedla Japonca Kokoro Fujii in Keita Watabe.

Po petih tekmah v seštevku svetovnega pokala v balvanih vodi Britanka Coxseyjeva (435 točk), visoko, na drugem mestu, je še naprej Garnbretova (370 točk), ki je dvakrat zmagala in ima eno zmago manj od vodilne Britanke. Osemnajstletna Korošica za Coxseyjevo zaostaja 65 točk. Na osem mestu skupno je Kadičeva (154 točk), ki se je v Vailu prvič v tej sezoni svetovnega pokala prebila v finale najboljše šesterice. Vodilni balvanski plezalec v moški konkurenci je Japonec Watabe (332 točk), drugi je Chon (326 točk), tretji Rubcov (307 točk). Najboljši Slovenec Kruder (163 točk), ki je bil v tej sezoni enkrat na stopničkah s tretjim mestom, je sedmi.

Do konca letošnje balvanske sezone sta še dve tekmi - indijski Navi Mumbai 24. in 25. junija ter finale v Münchnu 18. in 19. avgusta, ki bo štel tudi za evropsko prvenstvo v disciplini. V Indiji bodo nastopili Kadičeva, Julija in Jernej Kruder, Gregor Vezonik ter Anže Peharc.

Večji del slovenske reprezentance v športnem plezanju na čelu z Janjo Garnbret se bo po Vailu že odpravil v Italijo, kjer se bo konec meseca v kraju v Dolomitih Campitello di Fassa začel prvi vrhunec - evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju.

Vir: PZS.si

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.